Του Λουκά Παπαλάμπρου

Οι οδηγοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακοή τους εξαρτώνται κυρίως από την αίσθηση της όρασης και την ικανότητα να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας οδηγός ταξί ωστόσο, που βρίσκεται συνεχώς μέσα στην κίνηση και έχει άμεση επαφή με πελάτες, δυσκολεύεται αφάνταστα. Ο Lee Dae-ho από τη Σεούλ έχει ενσωματώσει μία ειδική οθόνη στα πίσω καθίσματα που συνδέεται με την οθόνη στο ταμπλό, ώστε να μπορεί να συνεννοείται με τους επιβάτες. Ακόμη κι έτσι όμως, οι προκλήσεις είναι πολλές για τον Κορεάτη οδηγό ταξί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία προσπάθεια να κάνει τη ζωή του κυρίου Dae-ho και των υπολοίπων κωφών πιο εύκολη, η Hyundai ανέπτυξε μία πρωτοποριακή τεχνολογία. Ουσιαστικά, δημιούργησε έναν τρόπο επικοινωνίας για τα άτομα με προβλήματα ακοής, ενσωματώνοντας τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ήχους μέσω οπτικών μέσων και δονήσεων.

Εξέλιξε ένα καινοτόμο τιμόνι που φέρει ειδικούς αισθητήρες και ένα προηγμένο head-up display. Η κεντρική μονάδα του αυτοκινήτου μεταφέρει τα ηχητικά δεδομένα στο τιμόνι με κραδασμούς και οπτικά σήματα, ενώ το HUD ενημερώνει τον οδηγό για οτιδήποτε συμβαίνει στον δρόμο, προβάλλοντας ακόμη και τα κορναρίσματα.

Η τεχνολογία είναι ήδη έτοιμη και τοποθετήθηκε πειραματικά στο ταξί του Lee Dae-ho.

Δείτε το εντυπωσιακό video που ετοίμασε η Hyundai με τίτλο «Quiet Taxi».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης