Η βρετανική εταιρεία Jaguar-Land Rover, ανακοίνωσε πως αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να αποφεύγει αυτόματα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Τα καινούργια μοντέλα των Jaguar και Land Rover, διαθέτουν αυτή τη στιγμή μια τεχνολογία που αναγνωρίζει τις κακοτεχνίες στον δρόμο και προσαρμόζει ανάλογα την ανάρτηση, ώστε να απορροφά όσο τον δυνατόν πιο ομαλά τους κραδασμούς όταν περνά από πάνω, προσφέροντας τη βέλτιστη άνεση στους επιβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία ωστόσο, θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω και γι’ αυτό ζήτησε από τους μηχανικούς να αναβαθμίσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ώστε το σύστημα να εντοπίζει άμεσα και να αποφεύγει λακκούβες, σαμαράκια, επικίνδυνες κακοτεχνίες ακόμα και καπάκια φρεατίων.  

Μέσω ειδικών αισθητήρων και καμερών θα σκανάρει όλο το οδόστρωμα, ρυθμίζοντας ανάλογα τις συνθήκες την ανάρτηση και αποφεύγοντας τις λακκούβες. Αυτό θα γίνεται αυτόματα, διατηρώντας ταυτόχρονα το όχημα στη λωρίδα που κινείται. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα μειώνει ταχύτητα ή θα ακινητοποιεί εντελώς το αυτοκίνητο, ανάλογα το μέγεθος της λακκούβας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στη βάση δεδομένων του αυτοκινήτου θα συλλέγονται όλα τα στοιχεία (φωτογραφίες και σημείο της λακκούβας) και στη συνέχεια θα στέλνονται στις αρμόδιες Αρχές, για τη ταχύτερη επισκευή της. Το σύστημα θα δοκιμαστεί αρχικά στο Range Rover Evoque, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή του Coventry kai

Όπως αναφέρει η Jaguar-Land Rover, οι ζημιές που προκαλούνται στα αυτοκίνητα από κακοτεχνίες, ανέρχονται ετησίως στη Μεγάλη Βρετανία σε 2,8 δις λίρες.

Εντυπωσιακό πραγματικά σύστημα. Θα θέλαμε πάρα πολύ όμως, να το δούμε να λειτουργεί στο εξαιρετικό οδικό δίκτυο της Ελλάδας!! Με τόσες λακκούβες που υπάρχουν σε κάθε δρόμο, δεν θα προλάβαινε όχι να τις αποφύγει, ούτε καν να τις σκανάρει.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος
   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης