Το φυτό αγριοράδικο ή πικραλίδα όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού ελαστικού από την Continental.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας Fraunhofer, στο Άαχεν της Γερμανίας, η εταιρεία ελαστικών ολοκλήρωσε ένα επιστημονικό πρόγραμμα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εναλλακτικού φυσικού καουτσούκ από τις ρίζες του φυτού πικραλίδα με τη βοτανική ονομασία taraxacum.

Πρόκειται για κορυφαίας ποιότητας φυσικό καουτσούκ, ακόμα καλύτερο από αυτό που παράγεται από το καουτσοκόδεντρο και απόλυτα αξιοποιήσιμο στην κατασκευή ελαστικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καινοτόμος επένδυση και επιτυχία της Continental στο συγκεκριμένο project, θα αναβαθμίσει μακροπρόθεσμα τον κλάδο της κατασκευής ελαστικών, καθώς η παραγωγή καουτσούκ από πικραλίδα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε επίπεδο καλλιεργητικών αναγκών (νερό, λιπάσματα, χημικά φυτοπροστασίας) αλλά, κυρίως, συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αειφόρου γεωργίας.

Αυτό, σημαίνει ότι μπορεί να καλλιεργηθεί σε «φτωχά» χωράφια που δεν είναι κατάλληλα για άλλες καλλιέργειες, σε εκτάσεις σχεδόν παντού στο βόρειο ημισφαίριο, προσφέροντας την πρώτη ύλη πολύ κοντά στα εργοστάσια κατασκευής των ελαστικών.

Όπως δήλωσε ο Nikolai Setzer, υπεύθυνος του τμήματος ελαστικών της Continental, στόχος είναι η μαζική παραγωγή ελαστικών με πέλμα Taraxagum, στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης