Ένα νέο ελαστικό με την ονομασία «Spring Tire» κατασκεύασε η Goodyear, σε συνεργασία με τη NASA. Το εν λόγω ελαστικό διαθέτει 800 περιφερειακά ελατήρια φόρτωσης και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει βαριά οχήματα σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα ελαστικά τύπου συρμάτινου πλέγματος που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως στο σεληνιακό τηλεκατευθυνόμενο όχημα Απόλλων (LRV), στη σχεδίαση και την κατασκευή των οποίων συνέβαλε επίσης η Goodyear, το 1971.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για να αντέχει σε σκληρές συνθήκες. Έτσι, ενώ ένα σκληρό χτύπημα θα ανάγκαζε ένα ελαστικό με αέρα να τρυπήσει και να ξεφουσκώσει, οποιοδήποτε χτύπημα στο «Spring Tire» πιθανώς θα έβλαπτε μόνο ένα από τα 800 φέροντα ελατήρια. Παράλληλα, με αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό, το ελαστικό της Goodyear εμφανίζει έναν συνδυασμό γενικής ακαμψίας και ευελιξίας, που επιτρέπει στα εκτός δρόμου οχήματα να ταξιδεύουν γρήγορα πάνω από τραχιές επιφάνειες, με σχετικά ελάχιστη από αυτή την ενέργεια να μεταφέρεται στο όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελαστικό του… διαστήματος είναι τύπου συρμάτινου πλέγματος

Στο συγκεκριμένο ελαστικό δεν έχει γίνει χρήση αέρα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ευρεία εξερεύνηση και την πιθανή ανάπτυξη μελλοντικών βάσεων στο φεγγάρι ή να επιτρέψει ενδεχομένως σε ειδικά οχήματα να ταξιδέψουν στις απόμακρες περιοχές της Γης, όπου τα σημερινά ελαστικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντέξουν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης