Η καινούργια CLA Coupe είναι ένα από τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα παραγωγής με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,23 Cd. Ο Jan Frodeno, από την άλλη, θεωρείται από τους κορυφαίους αθλητές του τριάθλου, έχοντας κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο και δύο φορές την πρώτη θέση στο φημισμένο Ironman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τρίαθλο και πιο συγκεκριμένα στο αγώνισμα του ποδηλάτου, η αεροδυναμική παίζει καθοριστικό ρόλο. Όπως τονίζει ο Γερμανός αθλητής, σε μία διαδρομή 180 χιλιομέτρων πρέπει να αντιμετωπίσει τις έντονες ριπές του αέρα και την αντίσταση του ανέμου. Οπότε, εκτός από έναν αεροδυναμικό σκελετό και αντίστοιχα ελαστικά, πρέπει να βρει την ιδανική θέση πάνω στη σέλα, την κατάλληλη στολή και κράνος, προκειμένου το σώμα του να προβάλει λιγότερες αντιστάσεις.

Η Mercedes και ειδικότερα ο επικεφαλής αεροδυναμικής, Dr Teddy Woll, θέλησε να διαπιστώσει αν οι σμιλευμένες επιφάνειες της CLA είναι αποτελεσματικότερες από το σώμα ενός αναβάτη. Έτσι, ζήτησε από τον Jan Frodeno να μεταβεί στην υπερσύγχρονη  αεροδυναμική σήραγγα της εταιρείας στο Sindelfingen και να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος ήταν να μετρήσουν συγχρόνως την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου και του αθλητή μέσα στο τούνελ.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης