Επένδυση 700 εκατομμυρίων ευρώ για 5.000 νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, 18:00
Επένδυση 700 εκατομμυρίων ευρώ για 5.000 νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Το κύριο μέλημα όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι με ποιον τρόπο θα αυξήσουν την αυτονομία των ηλεκτρικών τους αυτοκινήτων. Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτονομία. Χρειάζονται και οι σταθμοί φόρτισης. Στην Ελλάδα γίνονται διαρκώς νέες επενδύσεις προκειμένου να αυξηθούν τα σημεία φόρτισης και να μην πονοκεφαλιάζουν οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αν πρόκειται να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι.

Με γοργούς ρυθμούς γίνονται ταυτόχρονα επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση σήμερα υπάρχουν 1500 σταθμοί φόρτισης ενώ έως το 2025 θα έχουν φτάσει τους 7.000 σταθμούς. Οι σταθμοί είναι κατανεμημένοι σε περίπου 400 σημεία ενώ μέχρι το 2025 οι 7.000 θα κατανεμηθούν σε 1.000 σημεία.

Τουλάχιστον οι 1000  σταθμοί φόρτισης θα είναι έως και 350 kW. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν όχι μόνο κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων, αλλά και κοντά σε μεγάλες πόλεις και κατά μήκος των πολυσύχναστων κεντρικών δρόμων.

Η κοινοπραξία ,προκειμένου να πετύχει την καλύτερη κατανομή στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, θα επενδύσει και στην αγορά γης, ώστε να κατασκευάσει ιδανικούς σταθμούς ταχυφόρτισης, στους οποίους ο κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα βρίσκει πρόσθετες υπηρεσίες (εστιατόρια, εμπορικά κέντρα κλπ.) που θα κάνουν τη συνολική εμπειρία πιο ευχάριστη. 

Η ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρει το δίκτυο IONITY προέρχεται–σύμφωνα με την ιδρυτική του εξαγγελία - αποκλειστικά από «πράσινες»  ανανεώσιμες πηγές.

Premium μορφή φόρτισης
Από φέτος τον Δεκέμβριο του 2021, η Audi θα προσφέρει μια ιδιαίτερα premium μορφή φόρτισης αποκλειστικά στο δίκτυο IONITY, γνωστή ως “Plug & Charge” (PnC). Το όλο σύστημα θα λειτουργεί χωρίς κάρτα RFID (αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων) ή κάποια app εφαρμογή. 

Η Audi είναι ιδρυτικό μέλος της IONITY. Με τη χρήση μίας κάρτας φόρτισης, ο κάτοχος ενός μοντέλου e-tron αποκτά πρόσβαση σε 26 ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοχοι Audi επωφελούνται από προνομιακούς όρους όταν χρησιμοποιούν το δίκτυο IONITY – η χρέωση κοστίζει μόνο 31 σεντς ανά κιλοβατώρα, που ισοδυναμεί περίπου με το κόστος φόρτισης στο σπίτι. Η σύγκριση της τιμής γ΄’ινεται με βάση το τιμολόγιο της ηλεκτροδότησης  στη Γερμανία. 

Τα e-tron μοντέλα της Audi, είναι εξοπλισμένα με τη λειτουργία “Plug & Charge” στο βασικό εξοπλισμό. Αυτό βοηθάει αρκετά στην πιο άνετη και γρήγορη διαδικασία φόρτισης σε όλα τα σημεία του δικτύου.Η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας του οχήματος πραγματοποιείται αυτόματα σε συμβατούς σταθμούς φόρτισης μέσω κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, μόλις συνδεθεί το καλώδιο φόρτισης στο όχημα.

Η διαδικασία φόρτισης ξεκινά άμεσα και η τιμολόγηση διεκπεραιώνεται επίσης αυτόματα.Το μόνο που χρειάζεται ο οδηγός του Audi e-tron με δυνατότητα PnC είναι ένα ενεργό συμβόλαιο υπηρεσίας χρέωσης και η ενεργοποίησή του άπαξ στην εφαρμογή myAudi και στο MMI του Audi e-tron του.

Στην κοινοπραξία IONITY συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη το Volkswagen Group (με τις Audi και Porsche), το BMW Group, η Ford Motor Company, το Hyundai Motor Group και η Mercedes Benz AG. 
 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, 18:00