Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Η απόφαση ελήφθη και η συμφωνία ανάμεσα στην Ford και τη Ρουμανική κυβέρνηση έκλεισε. Από το 2023 θα ξεκινήσει στη Ρουμανία η παραγωγή ενός νέου ελαφρού επαγγελματικού οχήματος. Θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό  και το ντεμπούτο θα γίνει το 2024. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα παραγωγής της Ford που θα κατασκευάζεται στη Ρουμανία. Στόχος είναι ακόμη τα επαγγελματικά αυτοκίνητα να έχουν μηδενικούς  ρύπους.

Μετά το Ford Cologne Electrified Vehicle Center (Γερμανία) και το εργοστάσιο της κοινοπραξίας Ford Otosan στο Kocaeli (Τουρκία) , το εργοστάσιο στην Κραϊόβα  θα είναι η τρίτη κατά σειρά εγκατάσταση της εταιρείας που θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Η συνολική επένδυση της Ford στις κορυφαίες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας στη Ρουμανία – συμπεριλαμβανομένης της νέας επένδυσης – πλησιάζει τα 2 δις δολάρια από το 2008 που αγόρασε το εργοστάσιο της Κραϊόβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Stuart Rowley, president, Ford Ευρώπης δήλωσε:
 «Οι δραστηριότητες της Ford στην Κραϊόβα έχουν κορυφαία διαπιστευτήρια ανταγωνιστικότητας και ευελιξίας. Η απόφασή μας για την παραγωγή αυτού του νέου, ελαφρού επαγγελματικού οχήματος στη Ρουμανία αντανακλά τη συνεχιζόμενη θετική συνεργασία μας με τους τοπικούς προμηθευτές και την κοινότητα, και την επιτυχία ολόκληρης της ομάδας της Ford Craiova».

Το ξεκίνημα με την Ford για το εργοστάσιο στην Κραϊόβα ξεκίνησε το 2019. Ήταν τότε όταν έβαλε μπροστά  η παραγωγή του Puma mild-hybrid . Εκτός από το Puma, στο εργοστάσιο της Κραϊόβα κατασκευάζεται σήμερα το μικρό Ford EcoSport και ο πολυβραβευμένος κινητήρας 1.0L EcoBoost.

Ήταν θέμα χρόνου να γίνει μια ακόμη καλύτερη συμφωνία.Η νέα επένδυση ύψους 300 εκ. δολαρίων σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο για τη Ford .Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος στη Ρουμανία τα πράγματα θα έχουν διαφορετική εξέλιξη στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και δεν αποκλείεται να δούμε και άλλους κολοσσούς να κατευθύνονται προς την Ρουμανία.

Η προσθήκη μιας αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης το 2024 σημαίνει ότι το εργοστάσιο της Κραϊόβα θα είναι η 3η εγκατάσταση στην Ευρώπη που θα κατασκευάζει για την Ford ένα ηλεκτρικό όχημα. 
Η Ευρωπαϊκή γκάμα επαγγελματικών οχημάτων της Ford θα είναι 100% απαλλαγμένη από ρύπους, με αμιγώς ηλεκτρικές ή plug-in υβριδικές εκδόσεις μέχρι το 2024. 300 εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει η Ford

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ford ,μέχρι το 2030 τα δύο τρίτα των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων της Ford θα είναι πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα.
Το νέο, ελαφρύ επαγγελματικό αυτοκίνητο, που θα κατασκευάζεται στην Κραϊόβα ,θα εφοδιάζεται επίσης με μερικούς από τους πιο προηγμένους συμβατικούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ της Ford.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πετρελαιοκινητήρες προηγμένης τεχνολογίας από το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων της Ford στο Dagenham και συστήματα μετάδοσης από την Ford Halewood Transmissions Limited που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο εργοστάσιο της Κραϊόβα περισσότερα από 600  ρομπότ για την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας στο φανοποιείο, στο τμήμα πρεσών, στο βαφείο και στα τμήματα γενικής συναρμολόγησης και πλαισίου. Στη συναρμολόγηση των οχημάτων και των κινητήρων της μονάδας απασχολούνται περίπου 6.000 άτομα.
Δεν μένει τώρα παρά να μας ανακοινώσει η  Ford ποτε θα γίνει επίσημα το νέο λανσάρισμα.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης