Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, η ιαπωνική φίρμα παρουσίασε το πλάνο της για το μέλλον της κινητικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις επόμενες δεκαετίες, τα αυτοκίνητα δεν θα θυμίζουν τίποτα από όσα γνωρίζουμε έως τώρα. Όλα θα συνδέονται με τις κοινωνικές υποδομές και τα δίκτυα πληροφόρησης, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της επίτευξης απομακρυσμένου ελέγχου τους και της βέλτιστης διαχείρισης της ενέργειας.

Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν στους δρόμους 2,5 δις οχήματα, με την αύξηση να αγγίζει το 150%. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν έξυπνες, ολιστικού χαρακτήρα λύσεις. Σύμφωνα με τη Nissan τα αυτοκίνητα θα μπορούν να λειτουργούν εντελώς αυτόνομα, από την οδήγηση έως τη στάθμευση και τη φόρτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα είναι σε θέση να επικοινωνεί με τον οδηγό, τους πεζούς και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου. Εξωτερικά φώτα και οθόνες θα δείχνουν με ευκρίνεια τις προθέσεις του οχήματος, όπως για παράδειγμα μια οθόνη που θα προβάλλει το μήνυμα «περάστε» στους πεζούς που περιμένουν για να διασχίσουν το δρόμο. Επιπλέον, η ευφυής ολοκλήρωση της κινητικότητας, θα μπορούσε να λειτουργήσει και στο τρόπο με τον οποίο το σύστημα επιλέγει ποια οχήματα θα πρέπει να ανεφοδιαστούν πρώτα με ηλεκτρική ενέργεια και μέχρι ποιο επίπεδο φόρτισης.

Από την πλευρά του, το γραφείο Foster + Partners οραματίζεται υψηλής ενεργειακής απόδοσης διασυνδεδεμένα σπίτια που αποθηκεύουν και παράγουν ενέργεια σε συνδυασμό με χώρους πρασίνου.  Σε αυτά ενσωματώνονται αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως τα LEAF και e-NV200, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών σωματιδίων.

Τέλος, η Nissan σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Enel, επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει το λανσάρισμα ενός πιλοτικού συστήματος παροχής ενέργειας από το όχημα προς το ηλεκτρικό δίκτυο (V2G). Το πιλοτικό αυτό σύστημα θα λειτουργήσει με την εγκατάσταση και σύνδεση εκατό μονάδων φόρτισης V2G σε τοποθεσίες που ορίστηκαν από κοινού με εταιρείες αλλά και ιδιώτες ιδιοκτήτες LEAF και e-NV200, στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

   

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης