Του Λουκά Παπαλάμπρου

Είναι το ταχύτερο και πιο αεροδυναμικό μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ η βρετανική φίρμα. Ένας «πύραυλος εδάφους» που μπορεί να καλύψει τα 0-300 σε 12,8 δευτερόλεπτα, προκαλώντας στον οδηγό τα εντονότερα συναισθήματα ευτυχίας και ενθουσιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την Speedtail, ένα ανεπανάληπτο τετράτροχο. Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μήνες, το υπερ-αυτοκίνητο της McLaren θα κατασκευαστεί σε μόλις 106 μονάδες. Όλα τα αντίτυπα έχουν προπωληθεί έναντι του ποσού των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το τριθέσιο hyper-GT έχει άδεια χρήσης για κίνηση στον δημόσιο δρόμο. Τροφοδοτείται από ένα υβριδικό σύνολο απόδοσης 1.070 ίππων και 1.150 Nm ροπής, με τη βελόνα του κοντέρ να τερματίζει σε πραγματικές συνθήκες στα 403 χλμ./ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από carbon μονοκόκ και ζυγίζει 1.430 κιλά χωρίς τα υγρά, ενώ το μήκος φθάνει τα 5.137 χλστ. Για να πιάσει τη μέγιστη ταχύτητα, ο οδηγός πρέπει να ενεργοποιήσει το mode «Unique Velocity» μέσω του ειδικού διακόπτη και να τεθούν σε λειτουργία όλα τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα.

Τα ελαστικά έχουν εξελιχθεί από την Pirelli ειδικά για την Speedtail προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις υψηλές πιέσεις. Τα φρένα είναι carbon κεραμικά και όλα σχεδόν τα τμήματα του αυτοκινήτου έχουν κατασκευαστεί από συνθετικά υλικά.  Για την κίνηση φροντίζει ένα πρωτοποριακό υβριδικό σύνολο νέας γενιάς, συνδυάζοντας έναν V8 4.0 λίτρων βενζινοκινητήρα και ένα ηλεκτρικό μοτέρ.

Πρόσφατα, η βρετανική φίρμα ανακοίνωσε όλες τις προδιαγραφές της Speedtail, δίνοντας στη δημοσιότητα και ορισμένες νέες φωτογραφίες του αυτοκινήτου. Όπως αναφέρει η εταιρεία, σε αντίθεση με τη Senna, η Speedtail έχει σχεδιαστεί με βάση τη χαμηλότερη αεροδυναμική αντίσταση. Δεν φέρει καθρέπτες αλλά κάμερες που αποθηκεύονται στο αμάξωμα, αυτόματα υδραυλικά πτερύγια και carbon καλύμματα στους τροχούς.

Ο οδηγός κάθεται στο κέντρο και οι συνεπιβάτες λίγο πιο πίσω και στο πλάι. Το δεύτερο και τρίτο κάθισμα είναι ενσωματωμένα στο monocoque, στην καμπίνα υπάρχουν πέντε οθόνες και το πάνελ με τους διακόπτες ελέγχου έχει τοποθετηθεί στην οροφή.

Ο ηλεκτροκινητήρας λαμβάνει ενέργεια από μία μπαταρία 1,6 kWh, της οποίας τα στοιχεία βρίσκονται μόνιμα μέσα σε ένα ηλεκτρικά μονωτικό λάδι για την ταχύτερη απαγωγή της  θερμότητας. Όσο για την αναλογία ισχύος ανά κιλό, φθάνει στα 8,4 kW/kg σημειώοντας την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο δρόμου.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης