Η τεχνολογία των οχημάτων εξελίσσεται με τόσο γοργούς ρυθμούς, υποχρεώνοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσφύγουν ακόμα και στην επιστήμη της ανθρωπολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την προσθήκη της αυτόνομης οδήγησης θα επέλθουν περαιτέρω αλλαγές στην κοινωνία, σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής και συμπεριφοράς στον δρόμο. Για να είναι αποτελεσματική η συγκεκριμένη τεχνολογία, απαιτείται η συνύπαρξη των καλύτερων διαθέσιμων ταλέντων όπως μηχανικών αυτοκινήτων και λογισμικού, ειδικών επιστημόνων στην τεχνολογία αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης, επιστημόνων πληροφορικής,  ειδικών στην παραγωγή, και πολλών άλλων.

Στο πλαίσιο της εξέλιξης του αυτόνομου οχήματος, η Nissan συνεργάζεται με την ανθρωπολόγο Melissa Cefkin. Η επιστήμονας και η ομάδα της αναλύουν τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις κατά την οδήγηση, καθώς είναι βέβαιο, ότι, οι νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν σε καθοριστικό βαθμό τις σχηματίζουσες συμπεριφορές και αποφάσεις των οδηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Cefkin, «με τα αυτόνομα οχήματα, ακόμα και αν υπάρχει κάποιος στο κάθισμα του οδηγού, το πρόσωπο αυτό μπορεί να μην επεμβαίνει σωματικά στην οδήγηση του αυτοκινήτου. Και στο μέλλον, καθώς  προχωράμε στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση, μπορεί ακόμη και να μην κάθεται κανείς στην θέση του οδηγού». Έτσι, εστιάζουν στην ανάπτυξη της ικανότητας του οχήματος να περιηγείται στον αστικό ιστό, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να λανσαριστεί το 2020 και αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας  ProPILOT.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης