Επιμέλεια: Αλέξης Σφαέλος

Ένα από τα κορυφαία εργοστάσια της Audi βρίσκεται στην Βρυξέλες και πλέον είναι ανοικτό για κάθε ενδιαφερόμενο από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου με online περιηγήσεις. Η ιστορία του ξεκινάει από το 1949 ως μια ισχυρή παραγωγική μονάδα, αλλά το 2018 υπήρξαν σημαντικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018 το συγκεκριμένο εργοστάσιο τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς ένα Audi A1 αποτέλεσε το τελευταίο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κατασκευάστηκε εκεί. Έκτοτε το εργοστάσιο εστίασε αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση.

Για τον μετασχηματισμό του σε μια μονάδα κατασκευής αποκλειστικά ηλεκτρικών μοντέλων χρειάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα να κλείσουν οι πύλες του. Ενώ  εκτός των εργασιών υποδομής, η Audi προετοίμασε τους υπαλλήλους της με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης για την κατασκευή προηγμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με ένα Audi e-tron το Νοέμβριο 2021, η Audi γιόρτασε την παραγωγή 8 εκατομμυρίων αυτοκίνητων από την έναρξη λειτουργείας του εργοστασίου στις Βρυξέλλες. Τον περασμένο μήνα, η Audi Βρυξελλών τιμήθηκε με το «Βελγικό Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας 2021».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2011, το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες αποτελούσε μεγάλο πόλο έλξης τόσο για τους Βέλγους όσο και τους τουρίστες της πόλης, καθώς ήταν ανοικτό σε επισκέψεις, ενώ με την επανέναρξη λειτουργίας του, το ενδιαφέρον του κόσμου πολλαπλασιάστηκε. Αυτός είναι και ο λόγος που η Audi έκανε δυνατή την online επίσκεψη στο εργοστάσιο.

Η διαδικασία της ξενάγησης περιέχει τα εξής: Μεταφορά των θεατών στον κόσμο της παραγωγής του e-tron από τις πρέσες στο βαφείο, μέχρι την τελική συναρμολόγηση. Συγκεκριμένα στην κατασκευή αμαξωμάτων, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο άνθρωποι και ρομπότ συνεργάζονται αρμονικά, επιτυγχάνοντας τις τέλειες συγκολλήσεις. Στην τελική συναρμολόγηση, οι επισκέπτες μέσω streaming μπορούν να δουν πώς συναρμολογούνται πάνω από 1.000 εξαρτήματα σε έναν ταινιόδρομο μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου. Λίγο πριν το τέλος, μία γρήγορη ματιά στο τμήμα κατασκευής μπαταριών υψηλής τάσης όπως και η παρουσίαση της διαδικασίας σύνδεσης του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος με την μπαταρία. Η ξενάγηση κλείνει με την τελική δοκιμή ποιότητας, όπου ελέγχονται ξανά όλες οι λειτουργίες και επιβεβαιώνεται η άρτια κατασκευή κάθε αυτοκινήτου.

Όπως το παλιό έτσι και στο νέο εργοστάσιο της Audi έχουν τιμηθεί για το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Πλέον το σύστημα συλλογής ηλιακής ενέργειας του εργοστασίου καλύπτει πάνω από 107.000 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα να εξοικονομεί περίπου 1.900 τόνους CO2 και παράγει πάνω από 9.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες είναι διαθέσιμο για μια εικονική ξενάγηση μέσω του AudiStream ή στο http://www.audibrussels.be/.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης