Ο κόσμος της ατομικής και βιώσιμης μετακίνησης αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στα αστικά κέντρα και στα προάστια. Καθώς η αστικοποίηση εξαπλώνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονται στις πόλεις, με αποτέλεσμα οι συμβατικές φιλοσοφίες μετακίνησης και τα τοπικά δημόσια μέσα μεταφοράς να φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BMW και πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Τεχνολογίας της εταιρείας στη Σανγκάη οραματίστηκε έναν πρωτοποριακό τρόπο για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Ονομάζεται «BMW Vision E³ Way» και βασίζεται σε μία φιλοσοφία υπερυψωμένου δρόμου για ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα που συνδέει τους βασικούς κυκλοφοριακούς κόμβους στα προάστια.

Η χρήση υπερυψωμένων οδών πάνω από τους υπάρχοντες δρόμους σημαίνει ότι δημιουργείται πρόσθετη κυκλοφοριακή χωρητικότητα. Το project αφορά αποκλειστικά τα δίτροχα οχήματα μηδενικών ρύπων, όπως τα e-bikes, το Motorrad Concept Link και το Motorrad X2 City. Ο υπερυψωμένος δρόμος έχει απλή και αρθρωτή σχεδίαση, δεν απαιτεί υψηλό κόστος κατασκευής και προσφέρει ταχεία σύνδεση μεταξύ κύριων κυκλοφοριακών κόμβων, γεγονός που τον καθιστά ιδανική εναλλακτική λύση για καθημερινές μετακινήσεις.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συστήματα από ράμπες και υδρορροές χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του «BMW Vision E³ Way» με το συμβατικό οδικό δίκτυο, υπόγειους σταθμούς, κυκλοφοριακούς κόμβους, ακόμη και εμπορικά κέντρα. Δημιουργώντας έναν υπερυψωμένο δρόμο ειδικά για δίτροχα, κάνει τις καθημερινές μετακινήσεις όχι μόνο ταχύτερες, αλλά και ασφαλέστερες.

Παράλληλα είναι και βολικό, καθώς όσοι δεν έχουν όχημα εγκεκριμένο για το «Vision E³Way» μπορούν να κάνουν χρήση ανά πάσα στιγμή μέσω ενός συστήματος κοινοχρησίας που διαθέτει ενοικιαζόμενα οχήματα σε κάθε σημείο πρόσβασης. Επίσης, ο υπερυψωμένος δρόμος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος, εξασφαλίζοντας προστασία από τη βροχή και τη ζέστη, αλλά και επαρκή εξαερισμό. Ένα σύστημα ψύξης με καθαρό βρόχινο νερό δημιουργεί ευχάριστες θερμοκρασίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό του δρόμου τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η φιλοσοφία της BMW μπορεί να μειώσει σημαντικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τους ρύπους, τον χρόνο ταξιδιού και τον κίνδυνο ατυχημάτων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η αρθρωτή σχεδίαση και η δυνατότητα κλιμάκωσής της την κάνουν κατάλληλη για χρήση σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης