Ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει ως στόχο την εξάλειψη των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, ανακοίνωσε μία εκ των κορυφαίων εταιρειών κατασκευής ελαστικών στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτοπόρος οργανισμός σε θέματα οδικής ασφάλειας, η Continental επανασχεδιάζει το μέλλον της καθημερινής  οδήγησης, μέσω του οράματος Vision Zero. Η στρατηγική της περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία: την εξέλιξη του ιδανικού φρεναρίσματος σε μηδενικά ατυχήματα, μηδενικούς τραυματισμούς και μηδενικούς θανάτους, με βάση την αποτελεσματική διαδικασία πέδησης – από το πεντάλ του φρένου, μέχρι το ελαστικό.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η οδική ασφάλεια ξεκινά όταν τα ελαστικά αγγίξουν το έδαφος. Κατέχοντας κορυφαία εξειδίκευση σε αυτό τον τομέα, η Continental ενημερώνει συνεχώς τους οδηγούς για τα οφέλη της χρήσης ελαστικών υψηλής τεχνολογίας και αναπτύσσει έξυπνες τεχνολογίες, σωτήριες για την ανθρώπινη ζωή. Επίσης, σκοπεύει να δημιουργήσει επιπλέον προϋποθέσεις για την αειφόρο οδήγηση, μέσα από δράσεις εκπαίδευσης των οδηγών και βελτίωσης των οδηγικών συνθηκών, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς που σχεδιάζουν τις υποδομές για μια ολιστικά βιώσιμη αυτοκίνηση στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η Ευρώπη κατατάσσεται ως η ήπειρος με τα λιγότερα μοιραία οδικά ατυχήματα και 200 πόλεις της έχουν ήδη πετύχει το στόχο του Vision Zero, όπως το Nottingham στη Μεγάλη Βρετανία και το Aachen στη Γερμανία. Όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Αφρικανική ήπειρος και κάποιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου έχουν το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από οδικά αίτια (ένα τεράστιο πρόβλημα που αγγίζει και την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό).

Μιλώντας με αριθμούς, το 43% του συνόλου των ατυχημάτων συμβαίνουν σε αστικές περιοχές.

Το 60% αυτών των ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, όπως η χρήση κινητού και η μέθη.

Τα ατυχήματα διπλασιάζονται καθώς περνάμε ετησίως από χειμώνα σε καλοκαίρι.

Στην περίοδο από το 1980 έως το 2010, τα ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 75% στη Γερμανία αλλά μόλις κατά 20% στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σημειώνονται σε επιβάτες αυτοκινήτων, ενώ, σε απόλυτους αριθμούς, ακολουθούν ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές και πεζοί.

Ο πανευρωπαϊκός στόχος για τη μείωση του αριθμού των μοιραίων για τον άνθρωπο ατυχημάτων είναι 12.000 για το 2020, από 60.000 που ήταν το 2001.

Παρόλα αυτά, είναι εντυπωσιακό ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, 1,2 εκατομμύρια θάνατοι από οδικά ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν το 2016!

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

       

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης