Δεκάδες συστήματα και τεχνολογίες που ούτε καν φανταζόμασταν πριν λίγα χρόνια, περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό των περισσότερων νέων αυτοκινήτων, βελτιώνοντας σημαντικά τα επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό είναι η Ford, η οποία απέσπασε πρόσφατα το βραβείο «Most Innovative Volume Brand 2015», στον θεσμό Automotive INNOVATIONS. Η αμερικανική εταιρεία αναδείχθηκε πιο καινοτόμος μάρκα στον κόσμο, με το Focus να επικρατεί κατά κράτος στην κατηγορία του και το Mondeo να βρίσκεται στα τρία καλύτερα της δικής του κατηγορίας. 

Το ανεξάρτητο ινστιτούτο έρευνας «Centre of Automotive Management», αφού εξέτασε περισσότερες από 2.220 καινοτομίες 53 μαρκών που εκπροσωπούνται από 18 εταιρίες αυτοκινήτων παγκοσμίως, ανέδειξε νικήτρια την Ford.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κριτική επιτροπή, εντυπωσιάστηκε από τα συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης που διαθέτουν τα μοντέλα της «μπλε οβάλ» φίρμας, όπως το Active Park Assist που βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν δίπλα σε άλλα αυτοκίνητα, σε παράλληλους χώρους στάθμευσης και την τεχνολογία αυτόματου φρεναρίσματος Active City Stop που λειτουργεί με ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα.

Το Focus που πωλείται σε 140 αγορές σε όλο τον κόσμο, διαθέτει τεχνολογία SYNC2 με φωνητική ενεργοποίηση, που επιτρέπει στους οδηγούς, λέγοντας απλά «πεινάω», να λαμβάνουν μία λίστα των τοπικών εστιατορίων αλλά και οδηγίες για να φτάσουν εκεί. Το Mondeo από την άλλη, είναι το πρώτο αυτοκίνητο που φέρει ενσωματωμένο αερόσακο στη ζώνη ασφαλείας (Inflatable Rear Seatbelt), αλλά και το Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection, το οποίο σκανάρει συνεχώς τον δρόμο και ανιχνεύει πεζούς. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κίνδυνος σύγκρουσης, ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα αποτρέποντας το ατύχημα.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης