Η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης απαγορεύεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth).

Στη Γαλλία ωστόσο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο οδηγός δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του ούτε αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου. Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται ακόμη και να το κρατά κάποιος στα χέρια του, εκτός και αν το όχημα βρίσκεται παρκαρισμένο σε θέση στάθμευσης, με απενεργοποιημένο τον κινητήρα και δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθετη περίπτωση, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει άμεσα την άδεια οδήγησης του παραβάτη και να επιβάλει πρόστιμο 135 ευρώ.  Από τον νέο Κ.Ο.Κ. εξαιρείται η χρήση του τηλεφώνου σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου του 2018, το ανώτατο όριο ταχύτητας στο οδικό δίκτυο διπλής κατεύθυνσης χωρίς διαχωριστικό διάζωμα, μειώνεται από τα 90 στα 80 χλμ./ώρα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης