Η γαλλική κυβέρνηση έκανε πράξη την υπόσχεσή της, παραδίδοντας στην κυκλοφορία το πρώτο μεγάλο τμήμα του οδοστρώματος στρωμένο με ηλιακά πάνελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φωτοβολταϊκά τοποθετήθηκαν σε μια λωρίδα μήκους 1 χιλιομέτρου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της κωμόπολης Tourouvre-au-Perche, στη Νορμανδία. Στα εγκαίνια του «πράσινου» δρόμου βρέθηκε η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ségolène Royal, η οποία στις αρχές του έτους είχε δηλώσει πως αντίστοιχα πάνελ θα τοποθετηθούν σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα δρόμων μέσα στην επόμενη πενταετία.

Πρόκειται τον πρώτο δρόμο στρωμένο με πάνελ σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Ολλανδοί έχουν δημιουργήσει πολύ μικρά κομμάτια σε Βερολίνο και Άμστερνταμ, αντίστοιχα. Το έργο κατασκευάστηκε από την εταιρεία Colas σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο ηλιακής ενέργειας (INES). Στοίχισε 5 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιείται από περίπου 2.000 αυτοκινητιστές καθημερινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκόλληση των πάνελ έγινε πάνω στο οδόστρωμα, προσφέροντας την απαιτούμενη πρόσφυση. Τα φωτοβολταϊκά συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια μέσω μιας λεπτής μεμβράνης πολυκρυσταλλικού πυριτίου, απόλυτα ανθεκτικής στη σκληρή χρήση. Παράλληλα, παράγουν αρκετή ενέργεια για τον πλήρη φωτισμό όλης της κωμόπολης.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης