Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Alfa Romeo SZ παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1989 και θεωρείται ως ένα από τα πιο εξωτικά και σπάνια αυτοκίνητα που κατασκεύασε ποτέ η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το εάν σχεδιάστηκε από τη Zagato ή από την Alfa, η ομορφιά και η σπανιότητα της είναι δεδομένες. Μία SZ δέχθηκε την περιποίηση της FCA Hertiage (την εταιρία που αναλαμβάνει την αναπαλαίωση παλαιών οχημάτων Alfa Romeo, Fiat, Lancia και Abarth) και πλέον είναι σαν καινούργια, από άκρη ως άκρη.

Το συγκεκριμένο όχημα αποτελεί το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίσημη παρουσίαση του μοντέλου, υιοθετώντας το αρχικό σχέδιο με το διαφορετικό τιμόνι και ταμπλό οργάνων, πάντα στο έντονο κόκκινο χρώμα.

Αποσυναρμολογήθηκε πλήρως, βάφτηκε κάθε κομμάτι της ξεχωριστά, επισκευάστηκε ό,τι είχε επηρεάσει ο χρόνος, ενώ φυσικά ανάλογη περιποίηση δέχθηκε και το μοτέρ. Μιλώντας για τον κινητήρα, η ZS τροφοδοτείται από έναν κινητήρα V6 12 βαλβίδων 3,0 λίτρων που αποδίδει 207 ίππους την ώρα που συνεργάζεται με ένα 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Η ισχύς διοχετεύετε αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, με το 0-100 να έρχεται σε μόλις 7 δευτ, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το μοντέλο αργότερα κυκλοφόρησε και σε κάμπριο εκδοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η νέα Alfa Romeo Tonale, το SUV που παρουσίασε πριν λίγους μήνες από την ιταλική φίρμα, έχει εμπνευστεί (το μπροστινό της μέρος) από τη SZ. Κάτι που γίνεται αντιληπτό από την διάταξη των προβολέων κυρίως. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης