Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

«Ο θάνατος ενός παιδιού έχει τρομερό αντίκτυπο στην οικογένεια, τους φίλους και την ευρύτερη κοινότητα, και στην περίπτωση αυτή μπορεί εύκολα να αποφευχθεί. Η θερμοκρασία στα παιδιά μπορεί να αυξηθεί τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα από όσο στους ενήλικες. Βλέποντας πόσο γρήγορα ένα κομμάτι πάγος μπορεί να μετατραπεί σε σταγόνες νερού, ο οδηγός μπορεί να αντιληφθεί πόσο κινδυνεύει η ζωή ενός παιδιού που μένει μέσα στο αυτοκίνητο.» 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δήλωσε ο Joerg Beyer, executive director, Engineering, Ford Ευρώπης με αφορμή τα τραγικά λάθη που κάνουν ακόμη και σήμερα εκατοντάδες γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγαίνουν σε ένα κατάστημα να κάνουν τις αγορές τους και κλειδώνουν μέσα στα αυτοκίνητα όχι μόνο τα κατοικίδιά τους αλλά και τα παιδιά τους. Εξ αιτίας της θερμοπληξίας καταγράφονται  δεκάδες περιστατικά με θύματα παιδιά και κατοικίδια τα οποία εγκλωβισμένα μέσα σε μια καμπίνα αυτοκινήτου που βράζει πεθαίνουν.

Η ομάδα υποστήριξης KidsandCars.org αναφέρει περιπτώσεις με παιδιά ξεχασμένα μέσα στο αυτοκίνητο . Αυτά τα παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξ αιτίας θερμοπληξίας. Στην έκθεση της ομάδας υποστήριξης που βασίζεται σε ιατρικές έρευνες αναφέρεται ότι το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με ενός ενήλικα . 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ζεστός καιρός ενέχει κινδύνους και για τα κατοικίδια που παραμένουν ξεχασμένα στα οχήματα. Μεταξύ 2009 και 2018, η RSPCA είχε 64.443 καταγεγραμμένα περιστατικά με ζώα που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες στην Αγγλία και την Ουαλία . 

Σύμφωνα με την RSPCA Australia, ένας σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε 6 λεπτά, μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου. Την περίοδο του Covid-19, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά απέκτησαν κατοικίδιο. Δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν βασικούς κανόνες και πιστεύουν ότι ένα σκυλί αντέχει σε ασυνήθιστες  συνθήκες.

Η  Ford έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία για να βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών. 
Έχει αποδειχθεί  κυρίως με τα κατοικίδια ότι  οι περισσότεροι οδηγοί τα ξεχνούν στο πίσω κάθισμα.Τώρα με το Rear Occupant Alert, οι οδηγοί θα ενημερώνονται να ελέγχουν τα πίσω καθίσματα πριν κλειδώσουν και απομακρυνθούν απο τα αυτοκίνητά τους.

Στις ΗΠΑ, 39 θάνατοι το χρόνο, δηλαδή ένας κάθε εννέα ημέρες οφείλεται από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία σε πάρα πολλές περιπτώσεις,περαστικοί που εντόπιζαν εγκλωβισμένο  ένα παιδί η ένα κατοικίδιο, λειτουργούσαν από μόνοι τους και είτε κάνοντας «διάρρηξη» είτε σπάζοντας το τζάμι έσωζαν μια ζωή.

Αστυνομικός στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε : « Οι περαστικοί παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους έχουν σώσει δεκάδες φορές παιδιά και κατοικίδια από βέβαιο θάνατο».

Πώς λειτουργεί το Rear Occupant Alert

Το Rear Occupant Alert λειτουργεί ως υπενθύμιση όταν ο οδηγός έχει ανοίξει τις πίσω πόρτες πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τεχνολογία ενεργοποιείται αφού το όχημα έχει σταματήσει και σβήσει ο κινητήρας.
Μία οπτική ειδοποίηση εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη του οχήματος για δέκα δευτερόλεπτα ή μέχρις ότου ακυρωθεί.
Μια ηχητική ειδοποίηση υπενθυμίζει στον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα πριν βγει από το όχημα. 
Εκτός από την υπενθύμιση παρουσίας ενός παιδιού ή ζώου, το σύστημα μπορεί επίσης να ειδοποιεί τους οδηγούς εάν έχουν αφήσει ένα αντικείμενο αξίας στα πίσω καθίσματα, όπως ένα laptop ή μια τσάντα που μπορεί να κινδυνεύει από επίδοξους κλέφτες.

Στην Ευρώπη, η τεχνολογία αυτή υπάρχει στα μοντέλα EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit και Tourneo Connect. Διατίθεται ακόμη στη νέα, αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E, που κρύβει και άλλα έξυπνα χαρακτηριστικά στη μεγάλη κρυστάλλινη οροφή της.

Μία ειδική επίστρωση του κρυστάλλου βοηθά το εσωτερικό των Mach-E που είναι εξοπλισμένα με την προαιρετική οροφή να παραμείνουν πιο δροσερά το καλοκαίρι και πιο ζεστά το χειμώνα.Επιπλέον, ένα εσωτερικό στρώμα ανάμεσα στο κρύσταλλο, προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Για να αναδείξει τους κινδύνους μιας ζεστής καμπίνας αυτοκινήτου, η Ford ανέθεσε σε ένα γλύπτη τη δημιουργία ενός «Ice Baby» και ενός «Ice Dog» (ενός βρέφους και ενός σκύλου από πάγο) και στη συνέχεια τα τοποθέτησε μέσα στο αυτοκίνητο στην εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών «Weather Factory» στην Κολωνία. Έξω από το αυτοκίνητο, η θερμοκρασία ρυθμίστηκε στους 35° C. Αλλά μέσα σε 19 λεπτά, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είχαν φτάσει τους 50° C. Τα γλυπτά από πάγο άρχισαν να λιώνουν αμέσως.

Για τις ανάγκες των βίντεο, ο επαγγελματίας γλύπτης πάγου δημιούργησε το ομοίωμα ενός βρέφους 12 μηνών που ρουφάει μία πιπίλα και κρατά ένα παιχνίδι, και το αντίστοιχο ενός μεγάλου σκύλου Labrador, που φορά κολάρο και κάθεται σε ένα κλουβί στο πίσω μέρος ενός Ford Focus Wagon.

Η δοκιμή στην εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών όπου η Ford συνήθως υποβάλλει τα μοντέλα της γκάμας της σε μία σειρά περιβαλλοντικών δοκιμών, έδειξε πώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να επηρεάσει τα αυτοκίνητα με την ακτινοβολία μικροκυμάτων να εισέρχεται μέσα από τα παράθυρα, να ανακλάται στα καθίσματα και το ταμπλό και να θερμαίνει το όχημα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης