Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Lamborghini ανέπτυξε τρεις συνολικά playlist μουσικής, μία για να ταιριάζει με κάθε έναν από τους κινητήρες της και να είναι «συντονισμένη» στις αντίστοιχες συχνότητες και δονήσεις. Η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να προσφέρει αυτό που αποκαλεί ως «την πιο ολοκληρωμένη και περιεκτική εμπειρία οδήγησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως οι περισσότεροι κατασκευαστές υπεραυτοκίνητων, έτσι και η Lamborghini καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε ο ήχος που θα παράγει το μοτέρ και η εξάτμιση των αυτοκινήτων της, να ξυπνάει τις αισθήσεις και να ικανοποιεί κάθε φίλο της αυτοκίνησης.

Η νέα playlist είναι γεμάτη με μουσική και τραγούδια που είναι επιστημονικά συντονισμένα να ταιριάζουν με τον βρυχηθμό και τις αντίστοιχες δονήσεις του κάθε μοτέρ.

Για να επιτύχουν αυτή την ισορροπία και την αρμονία, οι τεχνικοί της Lamborghini συνεργάστηκαν με τον μουσικό παραγωγό Alex Trecarichi. Ο συγκεκριμένος χρησιμοποίησε έναν μαθηματικό τύπο που αποσυνθέτει σε συναρτήσεις συχνότητας τον ήχο, για να αναλύσει τους κινητήρες της Lamborghini.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η διαδικασία μου επέτρεψε να βρω τις βασικές συχνότητες του κινητήρα που συμπίπτουν με τις τρεις ακριβείς φάσεις λειτουργίας του: ανάφλεξη (ρελαντί), κίνηση στις 4.000 σ.α.λ. και τελική ταχύτητα». Για τον V12, αυτές οι συχνότητες είναι 92,50 Hz στο ρελαντί, 98 Hz στις 4.000 RPM και 103,83 Hz στις 8.000 RPM.
Για το σκοπό αυτό, ο Trecarichi συμπεριέλαβε τραγούδια που ταιριάζουν με αυτές τις συχνότητες στη λίστα αναπαραγωγής Spotify, ειδικά για τον V12. Ονομάζεται The Engine Songs: V12 και περιλαμβάνει τραγούδια από τους Rick More, Kiasmos, NTO, Sudo και CatzClaw.

 

 

«Μια από τις πτυχές που δίνω προσοχή είναι η σκληρότητα του ήχου που ξεχωρίζει τη Lamborghini», εξηγεί ο Mautone, υπεύθυνος marketing της ιταλικής φίρμας. «Είναι αυτή η ακατέργαστη, μεταλλική ηχώ που στη συνέχεια μετατρέπεται σε μία ψυχοακουστική εμπειρία, έχοντας  χημική και συναισθηματική απόκριση όντας δυνατό ηχητικό κύμα. Ο εγκέφαλος μεταφράζει αυτά τα ηχητικά κύματα σε θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που συνδέω τον ήχο του V12 με αυτόν του βιολιού: το κατ’ εξοχήν όργανο των υψηλών νότων, ικανό για ένα κρεσέντο, με μεγάλη ευκρίνεια και αρκετά παρόμοιο ήχο με αυτό που δημιουργείται από τη Lamborghini V12.

 

Άλλες λίστες αναπαραγωγής ειδικά για τον ατμοσφαιρικό V10 από τη Huracan και τον διπλό turbo V8 του Urus θα κυκλοφορήσουν αργότερα. Προς το παρόν, οι θαυμαστές μπορούν να απολαύσουν επτά άλλες λίστες αναπαραγωγής που σχετίζονται με άλλα προϊόντα Lamborghini . 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης