Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Σίγουρα το μεγαλύτερο αγκάθι για την επικράτηση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων είναι η αυτονομία τους και η έλλειψη μεγάλου δικτύου φορτιστών. Η Mercedes έρχεται με το Vision EQXX να μας κάνει να αναρωτηθούμε   «Πώς είναι να φορτίζω μία φορά το μήνα, και αν;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Mercedes Vision EQXX αποτελεί το καλύτερο δείγμα γραφής γύρω από την ηλεκτροκίνηση και αποτελεί ένα πρωτότυπο πάνω στο οποίο η εταιρία με το αστέρι έχει επενδύσει τεράστια ποσά και εργατοώρες. Όπως φαίνεται όλα αυτά απέδωσαν καθώς το μοντέλο κατάφερε να ταξιδέψει επί 12 ώρες συνεχόμενα και να διανύσει απόσταση 1.008 χλμ. με μία μόλις φόρτιση.

Το ταξίδι έγινε σε δημόσιους δρόμους και πραγματικές συνθήκες, περιλάμβανε μεγάλες υψομετρικές διαφορές, εναλλαγή θερμοκρασιών, στροφές αλλά και αρκετά χιλιόμετρα στην Autobahn. Καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού, μία πολυάριθμη ομάδα τεχνικών παρακολουθούσε όλα τα στοιχεία από το γραφείο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας. 

Η μέση ταχύτητα του ταξιδιού ήταν στα 87.4χλμ./ώρα την ώρα που η υψηλότερη ήταν τα 140χλμ./ώρα. Μόλις δύο 15λεπτα διαλλείματα έκαναν οι οδηγοί της για να ελέγξουν τα ελαστικά, ενώ σε ότι αφορά την κατανάλωση, η Mercedes αναφέρει 8,7 kWh ανά 100 χιλιόμετρα. Χωρίς να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της μπαταρίας που χρησιμοποιείται, το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως ενώ διένυσε 1.008 χλμ. με μία φόρτιση, όταν έφτασε στον προορισμό του, είχε ακόμη πάνω από 100χλμ. αυτονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοντέλο αποδίδει 204 ίππους ενώ το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας αυτονομίας (εκτός από την ομολογουμένως μεγάλη μπαταρία) το κερδίζει ο απίθανος συντελεστής οπισθέλκουσας που είναι μόλις 0.18 Cd.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης