Ένα πρότυπο σπίτι, που στεγάζεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στην Γιοκοχάμα, φέρει ηλιακούς συλλέκτες και συνδέεται με τις μπαταρίες του ηλεκτροκίνητου Leaf, δημιούργησε η ιαπωνική φίρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Nissan Energy Home» δείχνει πως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, μπορούν να συνδράμουν στην παροχή ενέργειας για τις ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού. Στην «καρδιά» της οικίας βρίσκεται το σύστημα vehicle-to-home. Το σύστημα αυτό φορτίζει το συνδεδεμένο ηλεκτροκίνητο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μοιράζεται την ενέργεια με το σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι ψηλά, οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και την προσφέρουν προκειμένου να φορτίσει η μπαταρία του Leaf. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο αναλαμβάνει το ρόλο μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας, ενόσω η ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο ήλιος δύσει, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι γίνεται μέσω του Leaf, προκειμένου να λειτουργήσει ο φωτισμός, ο κλιματισμός, οι τηλεοράσεις και οι συσκευές για μαγείρεμα. Οι ανάγκες ενός τυπικού σπιτιού μπορούν να καλυφθούν χρησιμοποιώντας ένα μικρό ποσοστό της χωρητικότητας της μπαταρίας, αφήνοντας άφθονη ενέργεια διαθέσιμη για οδήγηση. Την επόμενη μέρα, ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Το «Energy Home» σχεδιάστηκε από την παγκόσμια  σχεδιαστική ομάδα της Nissan. Επενδυμένο με ξύλο και καθαρούς τοίχους, εκφράζει  την ιαπωνική παράδοση και την σύγχρονη αισθητική. Κατά μήκος του δαπέδου και των τοίχων, μπλε φωτεινές λωρίδες δείχνουν τη ροή της ενέργειας από τους ηλιακούς συλλέκτες ή τη μπαταρία του Leaf. Η υπαίθρια διάταξη, με διαδρόμους πρόσβασης σε κάθε δωμάτιο, επιτρέπει στους επισκέπτες να κινούνται ελεύθερα, όπως και η ενέργεια γύρω τους.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης