Έκπληξη προκάλεσε η πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που έκανε η LeasePlan, ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία leasing αυτοκινήτων παγκοσμίως, σχετικά με τη συμπεριφορά των οδηγών στο δρόμο.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς των οδηγών, λεκτικής βίας, άσεμνων χειρονομιών και επιθετικής οδηγικής συμπεριφοράς. Πρώτοι και χειρότεροι είναι οι Βρετανοί, με τους οδηγούς να παραδέχονται σε μεγάλο ποσοστό ότι δεν αργούν να «πιαστούν στα χέρια», να βρίσουν και να κλείσουν το δρόμο σε κάποιον άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως στην πρώτη δεκάδα είναι χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θεωρούνταν μέχρι πρότινος ως οι πιο «ευρωπαϊκές» από άποψη συμπεριφοράς των κατοίκων.

Μάλλον κάναμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις. Από τη λίστα δεν λείπουν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Τσέχοι, ενώ από άλλες ηπείρους, στην πρώτη δεκάδα είναι οι Ινδοί, οι Αμερικάνοι και οι Αυστραλοί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές-επιστήμονες, τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στις μεγάλες χώρες, η κατάσταση του οδικού δικτύου και οι ώρες που περνούν οι οδηγοί πίσω από το τιμόνι, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιπέδων επιθετικότητας.

Για ακόμα μια φορά όμως, θα αναφέρουμε το παράδειγμα του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα μικρές ως χώρες, δεν αντιμετωπίζουν κυκλοφοριακά προβλήματα και χαρακτηρίζονται από το υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Αναλυτικά τα ποσοστά κάθε χώρας

Στις κατηγορίες: Άσεμνες χειρονομίες – Λεκτική Βία  – Επιθετική συμπεριφορά   

Βρετανία: 76% – 53% – 73%
Γαλλία: 73% – 44% – 42%
Τσεχία: 70% – 40% – 72%
Γερμανία: 43% – 47% – 62%
Ινδία: 52% – 44% – 59%
Βέλγιο: 60% – 32% – 48%
Ιταλία: 48% – 37% – 44%
ΗΠΑ: 52% – 32% – 44%
Αυστραλία: 52% – 34% – 40%
Λουξεμβούργο: 70% – 19% – 34%
    

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης