Το σκάνδαλο «dieselgate» έφτασε και επίσημα στη χώρα μας, με το Ειρηνοδικείο Αθηνών να επιδικάζει σε δύο κατόχους οχημάτων VW αποζημιώσεις ύψους 16.505 ευρώ.

Αυτές είναι οι πρώτες πρωτόδικες αποφάσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με τις παραποιήσεις των εκπομπών ρύπων και τη χρήση παράνομου λογισμικού στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα του ομίλου VW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση (απόφαση 5285/2017), το δικαστήριο έκανε δεκτό το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση αγοράς του αυτοκινήτου VW Polo 1.6 TDi και επιστροφής από τον αντιπρόσωπο του ποσού των 11.005 ευρώ πλέον των δικαστικών δαπανών.

Στη δεύτερη περίπτωση (απόφαση 5286/2017), το δικαστήριο δέχθηκε ότι η κάτοχος ενός VW Polo 1.2 εξαπατήθηκε από την εταιρεία και την υποχρεώνει να καταβάλει πάνω από 5.500 ευρώ ως αποζημίωσης πλέον των δικαστικών δαπανών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το δικαστήριο έκρινε ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρότυπο Euro5 σχετικά με τις εκπομπές ρύπων. Ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονταν στις περιγραφές των πωλητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η πωλήτρια εταιρεία αλλά και η επίσημη εισαγωγική εταιρεία δεν γνώριζαν κατά τον χρόνο πώλησης του οχήματος ότι δεν πληρούνταν η οδηγία ρύπων Euro5 αναφορικά με τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης