Με το πρωτοποριακό σύστημα προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού και των προβολέων πλήρους λειτουργικότητας LED, εφοδιάζονται τα νέα Zafira και Mokka X, προσφέροντας στους οδηγούς εκπληκτική ορατότητα σε όλες τις συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα AFL LED διατίθεται προαιρετικά τόσο στο πολυμορφικό όσο και στο compact SUV, περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές λειτουργίες ή σχέδια δέσμης όπως Town Light, Country Light και Stop Mode Light, που όχι μόνον βελτιστοποιούν την ορατότητα αλλά εξοικονομούν και ενέργεια. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, οι προβολείς προσαρμόζονται στην οδηγική κατάσταση και την παρουσία άλλων χρηστών των δρόμων, αλλάζοντας αυτόματα το σχέδιο δέσμης

Σε ταχύτητες πάνω των 55 χλμ./ώρα, η λειτουργία Country Light βελτιώνει το φωτισμό του δρόμου και των κράσπεδων σε επαρχιακές οδούς. Το εύρος φωτισμού στη λωρίδα οδήγησης είναι μεγαλύτερο, ενώ η κατανομή φωτός στην έξω πλευρά είναι χαμηλότερη για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί των αντίθετα ερχόμενων οχημάτων. Σε στροφές ή διασταυρώσεις ενεργοποιείται η σχετική λειτουργία Cornering/Curve Light, φωτίζοντας τον δρόμο προς την κατεύθυνση του ταξιδιού, ανάλογα με τη γωνία διεύθυνσης ή το φλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ταχύτητες κάτω από 55 χλμ./ώρα ενεργοποιείται αυτόματα η λειτουργία Town Light. Η δέσμη φωτίζει πιο έντονα την περιοχή κοντά στο αυτοκίνητο και έχει μεγαλύτερο εύρος στα πλαϊνά τμήματα, χάρη στα φώτα διασταυρώσεων που λειτουργούν με μειωμένη ένταση. Ο βελτιωμένος φωτισμός βοηθά τον οδηγό να βλέπει στα πλαϊνά τμήματα του δρόμου, ώστε να αποφεύγει πιθανά ατυχήματα με παιδιά ή πεζούς.

Η λειτουργία Maneuvering Light φωτίζει τη περιοχή γύρω από το όχημα κατά την οδήγηση ή οπισθοπορεία σε μία θέση στάθμευσης, ή όταν βγαίνει από ένα χώρο στάθμευσης. Σε αυτό το πρόγραμμα, τα φώτα διασταυρώσεων έχουν μειωμένη ένταση όταν ο οδηγός επιλέξει όπισθεν. Τέλος, το Tourist Mode (για χώρες με σύστημα οδήγησης στην άλλη πλευρά του δρόμου), High Beam, Daytime Running Lights και High Beam Assist (αυτόματη ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση μεγάλης σκάλας ανάλογα με την παρουσία άλλων οχημάτων) ολοκληρώνουν το μενού λειτουργιών του AFL LED που βελτιώνουν την ορατότητα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης