Του Λουκά Παπαλάμπρου

Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς ηγέτες στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ήταν αυτός που εκτόξευσε τις Renault και Nissan και οραματίστηκε τη συμμαχία με τη Mitsubishi. Μόνο που η επιτυχία του έκρυβε ένα σκάνδαλο μεγατόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση της σύλληψης του Carlos Ghosn έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο επικεφαλής της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας κατηγορείται για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, για χρήση των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών για προσωπικούς λόγους και για παραβιάσεις του Νόμου περί Χρηματοοικονομικών Μέσων και Χρηματιστηρίου.

Ο πανίσχυρος μάνατζερ, πρόεδρος των Renault και Nissan συνελήφθη στο Τόκιο, λίγα λεπτά αφότου το προσωπικό του αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο. Μαζί του ήταν και ο Greg Kelly, διευθυντής ανθρωπίνων πόρων και δεξί του χέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι δύο είναι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου όπως δήλωσε ο Hiroto Saikawa, διευθύνων σύμβουλος της Nissan Motor. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Ghosn απέκρυψε 88,7 εκατομμύρια δολάρια από το 2011 μέχρι σήμερα, έχοντας την συμπαράσταση του Kelly.

Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan εισηγήθηκε άμεσα την απόλυσή του, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Renault. Θέση πήρε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, καθώς το γαλλικό κράτος κατέχει το 15% των μετοχών της Renault.  

«Yokohama – Ιαπωνία: Με βάση μία έκθεση καταγγελιών, η Nissan Motor Co., Ltd. πραγματοποίησε εσωτερικούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες σχετικά με παραπτώματα που αφορούν τον πρόεδρο της εταιρείας, Carlos Ghosn καθώς και τον Greg Kelly.

Από την έρευνα απεδείχθη ότι τόσο ο Ghosn όσο και ο Kelly ανέφεραν ποσά αποζημίωσης στην έκθεση τίτλων του Χρηματιστηρίου του Τόκιο που ήταν χαμηλότερα από το πραγματικό ποσό.

Επίσης, όσον αφορά τον Ghosn, έχουν ανακαλυφθεί πολλές άλλες σημαντικές πράξεις, όπως η προσωπική χρήση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με τη συμμετοχή φυσικά του Kelly. Η Nissan παρέχει πληροφορίες στο γραφείο εισαγγελικών αρχών της Ιαπωνίας και συνεργάζεται πλήρως στις έρευνες.  

Καθώς η συμπεριφορά του συνιστά σαφή παραβίαση του καθήκοντος, ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο της Nissan να απομακρύνει άμεσα τον Ghosn, όπως και τον Greg Kelly από τις θέσεις τους.

Η Nissan απολογείται βαθύτατα στους μετόχους και τους ενδιαφερόμενους. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για τον εντοπισμό των ζητημάτων διοίκησης και συμμόρφωσης και για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ιαπωνική εταιρεία.

Άμεση ήταν η απάντηση του Groupe Renault: «Ο Philippe Lagayette, ως επικεφαλής ανεξάρτητος διευθυντής της Renault, σε συνεννόηση με τους προέδρους των επιτροπών, Marie-Annick Darmaillac και Patrick Thomas, αναγνώρισαν το περιεχόμενο του δελτίου Τύπου της Nissan. Εν αναμονή της παροχής ακριβών πληροφοριών από τον Carlos Ghosn, πρόεδρο και CEO της Renault, οι παραπάνω διευθυντές επιθυμούν να εκφράσουν την αφοσίωσή τους στην υπεράσπιση του ενδιαφέροντος της Renault για τη Συμμαχία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault θα συγκληθεί σύντομα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης