Του Λουκά Παπαλάμπρου

Το πρώτο SUV της ιστορίας της, το πιο γενναιόδωρο, επιβλητικό, κομψό και ακριβό όχημα ελευθέρου χρόνου που έχει πατήσει ποτέ στους δημόσιους δρόμους, παρουσίασε η Rolls-Royce.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηρίστηκε ως το διαμάντι των SUV, ένα τετράτροχο αριστούργημα. Η πολυαναμενόμενη Cullinan έκανε παγκόσμια πρεμιέρα, αφήνοντας άπαντες με το στόμα ανοικτό. Οι ανέσεις που προσφέρει είναι πραγματικά βασιλικές. Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις απαιτήσεις των ιδιόρρυθμων και εκλεκτών πελατών της βρετανικής φίρμας, ικανοποιώντας την υπερφίαλη ματαιοδοξία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα του αυτοκινήτου προέρχεται από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου -βάρους 621,35 γραμμαρίων και 3.106,75 καρατίων- το οποίο είχε ανακαλυφθεί στη Νότιο Αφρική τον Ιανουάριο του 1905.

Η Cullinan τοποθετείται ένα σκαλί πάνω από την Bentley Bentayga. Βασίζεται στην πλατφόρμα «Arhitecture of Luxury», με το μήκος του αμαξώματος να φθάνει τα 5,341 χλστ., το πλάτος τα 2.164 χλστ., το ύψος τα 1.835 χλστ. και το μεταξόνιο τα 3.295 χλστ. Όσο για το βάρος, αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 2.660 κιλών.

Για την κίνηση του ακριβοθώρητου οχήματος φροντίζει ο V12 biturbo κινητήρας χωρητικότητας 6,75 λίτρων, απόδοσης 571 ίππων και 850 Nm ροπής από τις 1.600 σ.α.λ. Η δύναμη μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων της ZF, με την τελική ταχύτητα να ξεπερνά τα 250 χλμ./ώρα.

Παρότι πατά σε τροχούς διαμέτρου 22 ιντσών, η RR υποστηρίζει ότι η Cullinan μπορεί να κινηθεί με την ίδια άνεση τόσο στην άσφαλτο όσο και στα βουνά, χάρη στο προηγμένο σύστημα τετρακίνησης, τις ρυθμιζόμενες αεραναρτήσεις και την πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης. Μεταξύ αυτών είναι το σύστημα νυχτερινής όρασης «Night Vision», το σύστημα τεσσάρων καμερών και αυτό της προειδοποίησης σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα.

Το εσωτερικό είναι χάρμα ιδέσθαι. Η ποιότητα δεν επιδέχεται κριτικής, με τους σχεδιαστές της βρετανικής μάρκας να έχουν χρησιμοποιήσει τα καλύτερα δέρματα, υφάσματα και ξύλινα πάνελ. Οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους WiFi hotspot, πέντε θύρες USB, προσωπικό κλιματισμό και πολλά ακόμα.

Ο υποψήφιος πελάτης μπορεί να παραγγείλει το αυτοκίνητο με δύο ή τρία καθίσματα στην πίσω σειρά. Στην πρώτη διαμόρφωση, υπάρχει ανάμεσά τους ένα χειροποίητο ντουλάπι με σύστημα ψύξης και θήκες για σαμπάνια και ποτήρια. Φυσικά, όλα τα καθίσματα είναι ηλεκτρικά και κλιματιζόμενα.

Το αξεσουάρ που κάνει τη διαφορά ωστόσο, είναι το «Viewing Suite». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα, που αποτελείται από δύο ανεξάρτητα δερμάτινα καθίσματα και ένα τραπεζάκι που εκτείνονται από το πορτμπαγκάζ με το πάτημα ενός κουμπιού. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οδηγός και συνοδηγός να απολαμβάνουν τα θαυμαστά τοπία του κόσμου ή να παρακολουθούν τα παιδιά τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης