Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρία φορτηγών της Ρωσίας Kamaz σκέφτεται να καλύψει το κενό του εργατικού δυναμικού με κρατούμενους. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Sergei Kogogin, δήλωσε πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ώστε να εφαρμόσει το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργοστάσιο παραγωγής της στο Ναμπερέζνι Τσέλνι (μια πόλη σχεδόν 900 χλμ. ανατολικά της Μόσχας) απασχολεί συνολικά 24.000 υπαλλήλους και πλέον είναι αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Πάνω από 4.000 υπάλληλοι είναι ανάγκη να λάβουν άμεσα θέσεις στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, όμως οι περιορισμοί που ήρθαν με την πανδημία ανάγκασαν πολλούς μετανάστες εργαζομένους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι υπεύθυνοι βλέπουν πως υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις και κανένας να την καλύψει.

Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να χρησιμοποιηθούν κατάδικοι ώστε να καλυφθούν οι θέσεις, κάτι που ενέκρινε ήδη η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το 47% της εταιρείας ανήκει στον κρατικό όμιλο Rostec, και το 15% στην Daimler, ενώ από τους 24.000 που ήδη εργάζονται οι περισσότεροι είναι εργάτες μετανάστες από το Ουζμπεκιστάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Ρωσία συναντάμε κάτι παρόμοιο, καθώς και πριν έναν χρόνο ξεκίνησε μελέτη για την πιθανή ενασχόληση καταδίκων σε κατασκευή σιδηροδρόμων. Φυσικά, αυτή η είδηση, που έγινε γνωστή από το Reuters, γεννά πολλά ερωτήματα, όμως όπως φαίνεται στη Ρωσία είναι σχεδόν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο πλάνο. Οι κατάδικοι θα δουλεύουν στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου συναρμολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης