Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Tesla έχει διαταχθεί να πληρώσει 10,5 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση μετά από ένα θανατηφόρο δυστύχημα το 2018 που αφορούσε ένα Model S, παρόλο που διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο ευθυνόταν μόνο για το 1% του περιστατικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα συνέβησαν το 2018 όταν ο 18χρονος Barrett Riley κινούνταν με 180χλμ./ώρα σε μία στροφή με όριο τα 40χλμ./ώρα. Κατά την προσπάθεια του να προσπεράσει ένα άλλο όχημα, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε πάνω σε έναν τοίχο. Από την σύγκρουση προκλήθηκε φωτιά στο όχημα με αποτέλεσμα οδηγός και συνοδηγός να χάσουν τη ζωή τους ενώ ο τρίτος πίσω επιβάτης σώθηκε με βαρύτατους τραυματισμούς.

Το δικαστήριο έκρινε 90% υπεύθυνο τον 18χρονο οδηγό, 9% τον πατέρα του και 1% την Tesla. Έτσι επιδικάστηκε αποζημίωση 10.5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 4.5 δόθηκαν στους γονείς ως αποζημίωση και τα υπόλοιπα ως ψυχική οδύνη.

Οι γονείς του Riley δήλωσαν πως το δυστύχημα συνέβη επειδή η Tesla απενεργοποίησε τον περιοριστή ταχύτητας που είχε μπει στο Model S στα 137χλμ./ώρα, κάτι που έλεγαν ότι έγινε εν αγνοία τους. Επιπλέον, ισχυρίστηκαν ότι ένα ελάττωμα σχεδιασμού στις κυψέλες και τη μπαταρία ιόντων λιθίου της Tesla συνέβαλε στην πυρκαγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Tesla απάντησε λέγοντας ότι η απερισκεψία του Barrett Riley προκάλεσε τη σύγκρουση και ότι είχε ξεγελάσει τον τεχνικό του για να απενεργοποιήσει τον περιοριστή ταχύτητας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο σχεδιασμός της μπαταρίας δεν ήταν ελαττωματικός και ότι οι γονείς του Barrett θα έπρεπε να μην άφηναν το Model S στον 18χρονο γιο του καθώς είχε λάβει κλήση για υπερβολική ταχύτητα και προηγουμένως. 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης