Το σίριαλ με την επιβίωση της σουηδικής φίρμας φαίνεται πως έχει πολλά επεισόδια ακόμα, καθώς στο παιχνίδι μπήκε και η Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, η Saab χρεοκόπησε και έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις πέρασε στα χέρια της National Electric Vehicles Sweden (NEVS) – εταιρείας κινεζικών συμφερόντων. Οι Κινέζοι δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν στο προσκήνιο και τον περασμένο Αύγουστο, υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Dongfeng.

Ούτε αυτή η προσπάθεια τελεσφόρησε όμως και έτσι η NEVS αποφάσισε να πουλήσει τα δικαιώματα του Saab 9-3 στην Τουρκία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της γείτονας χώρας, Fikri Isik, απέκτησαν όλη την τεχνολογία που αφορούσε το μοντέλο, με την εξέλιξη της επόμενης γενιάς να αναλαμβάνει μια τουρκική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε πως, οι Τούρκοι αγόρασαν τα πνευματικά δικαιώματα του Saab 9-3 αλλά όχι το όνομα του. Η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσε περίπου έξι μήνες και το κόστος αγοράς ήταν αρκετά προσιτό για τους Τούρκους. Η Saab θα συνεργαστεί με το Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK), παρέχοντας κάποια συστήματα και εξαρτήματα.

Αν και ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, η τουρκική εταιρεία πιθανότατα θα κατασκευάσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, με εκσυγχρονισμένη εικόνα και πιο χαμηλό κόστος αγοράς. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε ούτε το σήμα, ούτε το όνομα του οχήματος. Επίσης, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον οι Τούρκοι να εξαγοράσουν όλο το ποσοστό των μετοχών της Saab και αυτό να ήταν απλά το πρώτο βήμα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης