Η Toyota ανακαλεί 33.308 αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Η Toyota ανακαλεί 33.308 αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου αυτοκινήτων τύπου Yaris, Corolla, Avensis, Picnic και Verso εκτελεί η εταιρεία Toyota Ελλάς A.B.E.E., σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ανακαλούνται 7.889 μονάδες των μοντέλων Avensis, Corolla, Picnic και Yaris, παραγωγής από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Απρίλιο του 2006. Τα εμπλεκόμενα οχήματα είναι εξοπλισμένα με αερόσακους συνοδηγού (ονομαζόμενοι από την Takata ως SPI, PSPI, PSPI-L) που περιέχουν ως προωθητικό υλικό νιτρικό αμμώνιο, χωρίς παράγοντα κατακράτησης υγρασίας. Στα οχήματα αυτά έχει στο παρελθόν αντικατασταθεί ο αερόσακος του συνοδηγού, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της ανάκλησης που πραγματοποιεί ο κατασκευαστής για αυτόν τον λόγο.

Σύμφωνα με αναφορές του κατασκευαστή ΤΑΚΑΤΑ, έπειτα από μακροχρόνια έκθεση του οχήματος σε συνθήκες υψηλής απόλυτης υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος, το προωθητικό υλικό του πυροκροτητή του αερόσακου ενδέχεται βαθμιαία να αποδομηθεί. Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση ενεργοποίησης του αερόσακου, υπάρχει το ενδεχόμενο ο πυροκροτητής να διαρραγεί και μεταλλικά θραύσματα να εκτοξευτούν στο εσωτερικό του οχήματος, προκαλώντας τραυματισμό στους επιβαίνοντες του οχήματος.

Τα υπόλοιπα 25.419 οχήματα αφορούν στα μοντέλα Αvensis, Corolla και Verso, παραγωγής από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Μάιο του 2007. Η κεντρική μονάδα ελέγχου των αερόσακων στα εμπλεκόμενα οχήματα αποτελείται από ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα (ASICs). Όταν εκτίθενται σε υψηλό επαγωγικό ηλεκτρονικό θόρυβο, που προέρχεται από τα διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του οχήματος, τα ηλεκτρονικά αυτά κυκλώματα ενδέχεται να βραχυκυκλώσουν και να προκληθεί μη προβλεπόμενη ροή ρεύματος και αυξημένη θερμότητα. Εάν αυτό συμβεί, υπάρχει η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στο ηλεκτρονικό κύκλωμα, η οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση της σχετικής ενδεικτικής λυχνίας στον πίνακα οργάνων του οχήματος και στην απενεργοποίηση των προεντατήρων των ζωνών ασφαλείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη στο ηλεκτρονικό κύκλωμα ενδέχεται να οδηγήσει σε ακούσια εκτόνωση των αερόσακων, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού των επιβαινόντων ή την πιθανότητα ατυχήματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με τα συγκεκριμένα θέματα.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν προσωπικά, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων Toyota σε όλη την Ελλάδα, για να γίνει ο σχετικός έλεγχος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Toyota Ελλάς - Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 210 2808222 (ώρες λειτουργίας από τις 09.00 έως τις 17.00).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018, 19:37