Χορηγός της τελετής απονομής των βραβείων του Ιδρύματος International Foundation for Greece, που απονέμονται σε διακεκριμένους Έλληνες της διασποράς, ήταν η Volvo Car Hellas.

Η φετινή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία πλήθους καλεσμένων από τον πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό χώρο. Τα βραβεία δίνονται σε ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό και που με το έργο και τη στάση ζωής τους ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε πέντε κατηγορίες. Συγκεκριμένα:

Στην κατηγορία «Γράμματα και Τέχνες», στον διάσημο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, δημιουργό εκτός άλλων των ταινιών «Ζ» και «Ο αγνοούμενος», βραβευμένο τόσο με Όσκαρ όσο και με το Χρυσό Φοίνικα και τη Χρυσή Άρκτο στα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατηγορία «Επιστήμη», στο Δρα. Παναγιώτη Διαμαντή, μηχανικό, ιατρό, επιχειρηματία και συγγραφέα, εκτός άλλων ιδρυτή του Διεθνούς Πανεπιστημίου του Διαστήματος και των εταιριών Zero Gravity Corporation και Space Adventures.

Στην κατηγορία «Επιχειρηματικότητα», στον Ιωάννη Κατσιματίδη, αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο που ξεκίνησε από τη Νίσυρο και απασχόλησε έντονα τα διεθνή Μέσα το 2013 όταν ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Στην κατηγορία «Θέατρο και Κινηματογράφος», στην ελληνικής καταγωγής Ρίτα Γουίλσον, γνωστή ηθοποιό και παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών του Hollywood, σύζυγο του επίσης γνωστού ηθοποιού Τομ Χάνκς.

Στην κατηγορία «ΜΜΕ», στο Γιώργο Στεφανόπουλο, πολύ γνωστό δημοσιογράφο στις Η.Π.Α. και παρουσιαστή για χρόνια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού ABC, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Μπιλ Κλίντον στον προεδρικό αξίωμα το 1992.

Οι προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης με το καινούργιο Volvo XC90. Όσο για το ίδρυμα IFG, ιδρύθηκε από το Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη, η οποία είναι και πρόεδρός του. Στόχος του η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου «φιλελλήνων», που έμπρακτα, τόσο με δωρεές όσο και με προσωπική εμπλοκή, ενισχύουν κοινωφελή έργα του ιδρύματος. Τα βραβεία δε, έχουν σκοπό να τιμήσουν Έλληνες εκτός συνόρων, που βρίσκονται εν ζωή, και που όχι μόνο κρατούν άσβεστη την ελληνική τους φλόγα και ταυτότητα αλλά προωθούν με ζέση την ιδέα της Ελλάδας, ο καθένας στο χώρο του.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης