Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες και όχι μόνο για αυτούς που κάθονται στα εμπρός καθίσματα. Δυστυχώς, έρευνες αποκαλύπτουν ότι πολλοί επιβάτες δεν τη χρησιμοποιούν, παρά την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει πριν δύο χρόνια στην Ευρώπη, ένας στους τρεις δεν φοράει τη ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, παρότι η χρήση της συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων Αμερικής (IIHS), πραγματοποίησε αντίστοιχη μελέτη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα αποτελέσματα να σοκάρουν. Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις στους πέντε αμερικανούς δεν φορούν ζώνη ασφαλείας όταν κάθονται στα πίσω καθίσματα, κυρίως σε μικρές διαδρομές.

Οι επιβάτες, θεωρούν ότι οι θέσεις πίσω είναι ασφαλέστερες από τις εμπρός. Πρόκειται για ξεκάθαρη παρανόηση όπως σημειώνει το IIHS, η οποία πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η ζώνη είναι απαραίτητη όπου και αν κάθεται κάποιος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητικό και κάθονταν πίσω, δεν ήταν δεμένοι. Μόνο στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να σωθούν 2.800 ζωές ετησίως εάν όλοι έκαναν χρήση της ζώνης ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης