Υποχρεωτική ετικέτα με προδιαγραφές για όλα τα ελαστικά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012, 16:29
Υποχρεωτική ετικέτα με προδιαγραφές για όλα τα ελαστικά

Από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αλλάξουν τα δεδομένα για όλα τα ελαστικά που θα πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα και βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας όλα τα ελαστικά θα φέρουν υποχρεωτικά τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, η νέα τυποποιημένη ετικέτα, θα παρέχει πληροφορίες για τρία βασικά χαρακτηριστικά απόδοσης των ελαστικών: την οικονομία καυσίμου, το κράτημα στο βρεγμένο και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης. Αυτό σημαίνει πως οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα από μόνοι τους να κρίνουν εάν το ελαστικό που θέλουν να τοποθετήσουν είναι καλό ή όχι, εάν είναι φιλικό στο περιβάλλον ή ακόμα και εάν βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου. Φυσικά το ρόλο του θα παίζει και ο ιδιοκτήτης του βουλκανιζατέρ που μπορεί να προτείνει ελαστικό ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Goodyear εξελίσσει χαρακτηριστικά ελαστικών που ξεπερνούν τα 50 αλλά δεν αναφέρονται στην ετικέτα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Goodyear Dunlop, Arthur de Bok: «Η νέα ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών θα αλλάξει τον τρόπο που πωλούνται τα ελαστικά και ακόμα τον τρόπο προμήθειάς τους. Θα εφιστήσει την προσοχή στο σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ελαστικά στην οδική ασφάλεια και στο ποιοτικό όφελος που προσφέρουν οι ανώτερης κατηγορίας μάρκες. Ενημερώνουμε τους εμπορικούς συνεργάτες μας και τους εξηγούμε πως η ετικέτα ελαστικών μπορεί να τους βοηθήσει να κατευθύνουν τους καταναλωτές προς ασφαλέστερα και φιλικότερα για το περιβάλλον ελαστικά».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ετικέτα αυτή δεν αφορά τα ελαστικά για μοτοσικλέτες, αγωνιστικών οχημάτων και off road οχημάτων. Τέλος να σημειώσουμε ότι οι ετικέτες που αναφέρουμε θα αρχίσουν να εμφανίζονται από τον ερχόμενο Ιούλιο.


Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012, 16:29