Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Ιταλία ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει φρένο στην προτεινόμενη απαγόρευση της Κομισιόν για την πώληση οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα «οικονομικό, περιβαλλοντικό ή κοινωνικό νόημα σε αυτή την απαγόρευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαλβίνι – ο οποίος είναι γνωστός για τη στάση του κατά της ΕΕ – πιστεύει ότι η ατζέντα της ΕΕ δεν βοηθά το περιβάλλον, αποκαλώντας αυτή την επιβολή των EV ως «ψευδο-περιβαλλοντικό φονταμενταλισμό». Ο πολιτικός ανέφερε επίσης ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι εάν τελικά απαγορευτούν οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Σαλβίνι αμφισβήτησε επίσης τα σχέδια της ΕΕ να εισάγει τα πρότυπα Euro7 έως το 2025, τα οποία στοχεύουν στη μείωση των οξειδίων του αζώτου που εκπέμπονται κατά επιπλέον 25%. Είναι μια ιδέα που συμμερίζεται και ο Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η εφαρμογή του Euro 7  θα καταφέρει μόνο να επιβραδύνει τη μετάβαση του κλάδου στην ηλεκτροκίνηση.

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνουν σε νέα υψηλά και ορισμένες περιοχές της Ευρώπης να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος το χειμώνα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αποκλειστικής ηλεκτροκίνησης. Η Ελβετία εξετάζει ήδη την απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η ζήτηση για ρεύμα τους επόμενους μήνες, καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα ενεργειακής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία έχει επιδείξει εδώ και καιρό αντίρρηση ενάντια στον στόχο της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των οχημάτων ICE. Νωρίτερα φέτος, η Ιταλία ήταν μέρος ενός συνασπισμού χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, οι οποίες πρότειναν την αναβολή της ημερομηνίας διακοπής πώλησης οχημάτων με θερμικούς κινητήρες για το 2040.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης