Το νέο μικρό sedan της γκάμας της, το αυτοκίνητο που θα τοποθετηθεί απέναντι στις κορυφαίες γερμανικές προτάσεις, παρουσίασε επίσημα η Jaguar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα XE αναμένεται στην αγορά τους πρώτους μήνες του 2015 και στόχος είναι να μπει ανάμεσα στις BMW Series 3 και Mercedes C-Class. Πρόκειται για πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε πάνω στην καινούργια πλατφόρμα iQ[Al] της εταιρείας, με το αμάξωμα να είναι από αλουμίνιο σε ποσοστό 75% και το πάτωμα από ατσάλι.

Με συντελεστή 0,26 Cd, είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στην ιστορία της Jaguar. Το μήκος είναι στα 4.672 χλστ., το πλάτος στα 1.850 χλστ., το ύψος στα 1.416 χλστ. και το μεταξόνιο στα 2.835 χλστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιαστικά υιοθετεί πολλά στοιχεία από τη μεγαλύτερη Jaguar XF,  με το εσωτερικό να συνδυάζει την πολυτέλεια με το σπορτίφ προφίλ. Διαθέτει ένα νέο σύστημα πολυμέσων με οθόνης αφής 8 ιντσών, εξοπλίζεται με Wi-Fi hotspot, λέιζερ head-up display, ηχοσύστημα της Meridian και το πρώτο στην κατηγορία «All Surface Progress Control», ένα προηγμένο traction control για βέλτιστη πρόσφυση στις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς ο οδηγός πατά τα πεντάλ.

Η πρώτη έκδοση που παρουσιάστηκε είναι η XE S, με τις υπόλοιπες να κάνουν πρεμιέρα στην έκθεση του Παρισιού, τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη τροφοδοτείται από τον V6 3.0 λίτρων κινητήρα, απόδοσης 340 ίππων και 450 Nm ροπής. Συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, με τα 0-100 να έρχονται σε 5,1 δευτερόλεπτα και την τελική να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι στα 8,3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων στα 194 γρ./χλμ.

Οι υπόλοιπες εκδόσεις φέρουν τη νέα γενιά κινητήρων της σειράς Ingenium, με τον 2.0 diesel να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αποδίδει 163 ίππους και 349 Nm ροπής, έχει κατανάλωση 3,8 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 στα 99 γρ./χλμ.

Η νέα Jaguar XE θα είναι διαθέσιμη ως sedan, coupe και estate, με τις τιμές στην Αγγλία να ξεκινούν από £27.000.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης