Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι έτοιμη να περάσει από τη Formula 1 στην παραγωγή, με τη Ford να δοκιμάζει τη συγκεκριμένη μέθοδο για την κατασκευή εξαρτημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω του προηγμένου εκτυπωτή Infinite Build 3D της Stratasys, η εταιρεία διερευνά πιθανές εφαρμογές κατασκευής μεγάλων εξαρτημάτων για μελλοντικά αυτοκίνητα παραγωγής, όπως πτέρυγες και προφυλακτήρες. Έχοντας τη δυνατότητα να εκτυπώνει εξαρτήματα σχεδόν οποιουδήποτε σχήματος και μεγέθους, το σύστημα Stratasys Infinite Build μπορεί να φέρει την επανάσταση στον χώρο, εξασφαλίζοντας έναν πιο αποτελεσματικό και προσιτό τρόπο κατασκευής οχημάτων. 

Ο νέος τρισδιάστατος εκτυπωτής βρίσκεται στο κέντρο έρευνας και καινοτομίας Research & Innovation Center, στο Dearborn. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους τομείς, από το βάρος έως την οικονομία καυσίμου. Μια πτέρυγα, για παράδειγμα, από 3D εκτυπωτή ζυγίζει λιγότερο από το μισό από την αντίστοιχη από χυτό μέταλλο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για την κατασκευή εξαρτημάτων μικρού όγκου, όπως πρωτότυπα και εξειδικευμένα εξαρτήματα για αγωνιστικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, η Ford πιθανόν να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την εκτύπωση στοιχείων, όπως και για εξαρτήματα πελατών ειδικής παραγγελίας. 

Η λειτουργία του είναι απλή. Οι προδιαγραφές του εξαρτήματος φορτώνονται από πρόγραμμα CAD (Computer-Aided Design) στον υπολογιστή του εκτυπωτή, ο οποίος αναλύει το σχέδιο. Στη συνέχεια, το μηχάνημα αναλαμβάνει εργασία, εκτυπώνοντας το υλικό ανά στρώσεις και σχηματίζοντας το τελικό, τρισδιάστατο αντικείμενο. 

Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το δοχείο με το ακατέργαστο υλικό αδειάζει, ένας ρομποτικός βραχίονας αντικαθιστά αυτόματα το άδειο δοχείο. Αυτό επιτρέπει τη συνεχή λειτουργία του εκτυπωτή επί ώρες ή και ημέρες χωρίς επίβλεψη. Παράλληλα, οι μηχανικοί δεν χρειάζεται να περιμένουν μήνες μέχρι την τελική κατασκευή του εξαρτήματος, όπως γίνεται με τις παραδοσιακές μεθόδους. Η 3D εκτύπωση επιτρέπει τη δημιουργία σε λίγες μέρες και με σημαντικά μικρότερο κόστος.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης