Καινοτόμο σύστημα σε αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019, 17:44
Καινοτόμο σύστημα σε αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας

Στην εγκατάσταση ενός πρωτοποριακού συστήματος παρακολούθησης του εξοπλισμού των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου, προχώρησε η Ολυμπία Οδός.

Το «Smart Tunnel» όπως ονομάστηκε, παρέχει μόνιμη παρακολούθηση του εξοπλισμού των σηράγγων μέσω αισθητήρων, διαβίβαση όλων των δεδομένων ασύρματα στο cloud μέσω «έξυπνων» κόμβων συλλογής δεδομένων και εισαγωγή στο σύστημα αναλυτικών στοιχείων συντήρησης.

Οι ενσωματωμένοι στον εξοπλισμό αισθητήρες συγκεντρώνουν στοιχεία από τις γεννήτριες, τις αντλίες, τους ανεμιστήρες, τα ηλεκτρικά συστήματα (μπαταρίες, UPS)και τους μετασχηματιστές που υπάρχουν μέσα σε κάθε σήραγγα.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης του εξοπλισμού, μέσω της χρήσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Το σύστημα τοποθετήθηκε αρχικά σε μία σήραγγα και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις σήραγγες του αυτοκινητόδρομου.

Στόχος του «SmartTunnel» είναι ο καλύτερος σχεδιασμός και εφαρμογή των προγραμμάτων συντήρησης της υποδομής, χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία του Internet of Things (Διαδίκτυο Πραγμάτων). Το σύστημα θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού, τη βελτίωση της ασφάλειας και του επιπέδου εξυπηρέτησης, καθώς και τη σημαντική εξοικονόμηση του κόστους συντήρησης των σηράγγων.

Σχεδιάστηκε από την Ολυμπία Οδό, υλοποιήθηκε από τις εταιρείες ES SYSTEMS, EX MACHINA και DELPHIS και αποτελεί πρότυπο καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019, 17:44