Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο επικεφαλής της Mercedes στο τμήμα Τεχνολογίας Markus Schafer δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα παραμείνουν ακριβότερα από τα συμβατικά, για αρκετό καιρό ακόμα. Ενώ πολλοί θα πίστευαν πως εφόσον πλέον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ο επόμενος (σχεδόν αποκλειστικός) στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας και η τεχνολογία τους έχει μπει στη μαζική παραγωγή, οι τιμές τους θα μειώνονταν αισθητά. Η αλήθεια όμως φαίνεται να μην είναι ακριβώς έτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προσγείωση στην πραγματικότητα ανέλαβε ο επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας της Mercedes ο οποίος σε δηλώσεις του στο Road & Track ανέφερε ότι η σημαντικά μικρή διαθεσιμότητα πρώτων υλών είναι μία από τις δύο βασικές αιτίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα να περάσουν αρκετά χρόνια πριν έχουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ίδια τιμή με τα συμβατικά. Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος είναι πως παρά το γεγονός ότι η παραγωγή EV έχει αυξηθεί, η εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από τις μπαταρίες (και όχι μόνο), δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν οι εταιρίες να «ρίξουν» σημαντικά τις τιμές.

Με πιο απλά λόγια, οι εταιρίες πληρώνουν πολλά για να κατασκευάσουν τα ηλεκτρικά και είναι αναγκασμένες να πουλάνε ακριβά το τελικό προϊόν. 

Να υπενθυμίσουμε πως η Mercedes-Benz έχει θέσει ως στόχο, να διαθέτει μία πλήρως ηλεκτρική γκάμα μέχρι το 2030. Το ερώτημα όμως είναι εάν η εξέλιξη της τεχνολογίας μπαταριών θα έρθει πριν από την οριστική απαγόρευση των θερμικών κινητήρων το 2035 (Ε.Ε.), ή οι υποψήφιοι αγοραστές θα πληρώσουν το τίμημα της χρόνιας μετάβασης.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης