Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Mercedes κάνει δυνατό ποδαρικό στο 2022 παρουσιάζοντας τη νέα ηλεκτρική της ναυαρχίδα που ξεχειλίζει από τεχνολογία. Ο λόγος για τη Mercedes Vision EQXX που έρχεται να προσφέρει μεταξύ άλλων 1.000 χλμ. αυτονομίας με μία φόρτιση και οθόνη μεγαλύτερη από την τηλεόραση του σπιτιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τεράστια αυτονομία λόγω αεροδυναμικής
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, ο καθένας θα μπορούσε να βάλει μεγαλύτερη μπαταρία για να αποκτήσει το όχημα περισσότερα χιλιόμετρα αυτονομίας, όμως κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το βάρος του συνόλου και θα απαιτούσε μεγαλύτερη διάρκεια φόρτισης. Αντιθέτως, το Vision EQXX, με μπαταρία μικρότερη από 100 κιλοβατώρες, καταφέρνει μέσω απίστευτης αεροδυναμικής και έξυπνης διαχείρισης να πετυχαίνει κατανάλωση κάτω από 10kWh/100χλμ. Σε αυτό βοηθάει μεταξύ άλλων και το γεγονός πως η συγκεκριμένη μπαταρία (η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ομάδα της Formula 1) έχει 50% λιγότερο όγκο, και είναι κατά 30% ελαφρύτερη από αυτήν που χρησιμοποιεί η EQS, με το συνολικό βάρος του ηλεκτρικού συστήματος να μην ξεπερνά τα 495 κιλά.

Αποκορύφωμα της τεχνολογικής αρτιότητας του μοντέλου είναι το γεγονός πως, ενώ παρέχει ιπποδύναμη μόλις 204 ίππων, το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι τόσο αποδοτικό που το 95% της ενέργειας καταλήγει στους τροχούς. Ουσιαστικά κάνουμε λόγο για ένα από τα πιο αποδοτικά σύνολα στον πλανήτη, εάν όχι το κορυφαίο.

Το αμάξωμα ζυγίζει 1.750 κιλά με μεταξόνιο που φτάνει τα 2,8 μέτρα, την ώρα που στο εσωτερικό η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Μια τεράστια οθόνη 47,5 ιντσών εκτείνεται από τη μία κολόνα μέχρι την άλλη με ανάλυση 8K, ανεβάζοντας σε νέα επίπεδα την εμπειρία που απολαμβάνει τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός. Παράλληλα, η σχεδίαση είναι λιτή και premium με ευκολίες που κάνουν τον χρήστη να χαλαρώνει και να μην «πελαγώνει» από την πολλή τεχνολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα υλικά στη νέα Mercedes Vision EQXX είναι ελαφριά και συντελούν στη μείωση του βάρους και στην αναβάθμιση της αεροδυναμικής η οποία μετριέται στο εντυπωσιακό Cd 0.17. Με σχεδίαση που δεν θυμίζει Mercedes, το νέο concept μάς δίνει την πρώτη εικόνα για το τι να περιμένουν από την premium εταιρεία στα επόμενα μοντέλα παραγωγής.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης