Νέα τεχνολογία φωτισμού για οροφές αυτοκινήτων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 10:09
Νέα τεχνολογία φωτισμού για οροφές αυτοκινήτων

Η ανάπτυξη μίας νέα τεχνολογίας φώτων που φέρει την ονομασία OLED (Οργανική Δίοδος Εκπομπής Φωτός) αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της πολύ σύντομα στην αγορά. Η συγκεκριμένη ενσωματώνεται στις οροφές των αυτοκινήτων και αποτελεί δημιουργία των εταιρειών BASF και Philips.

Ο φωτισμός OLED είναι διαφανής όταν είναι απενεργοποιημένος, επιτρέποντας έτσι να βλέπει κανείς καθαρά έξω από το όχημα και παρέχει φως μόνο μέσα στο όχημα όταν είναι ενεργός. Η νέα αυτή τεχνολογία προσφέρει το πλεονέκτημα της υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτός από τη δημιουργική ευελιξία και τις νέες επιλογές για τους σχεδιαστές.
Η τεχνολογία OLED προσφέρει δυνατότητες νέου σχεδιασμού οροφών

Ολόκληρη η επιφάνεια ενός στοιχείου OLED φωτίζει με φως που διαχέεται καθιστώντας το μία πολύ απαλή πηγή φωτός η οποία παράγει λιγότερες «σκληρές σκιές» σε σχέση με τις σημειακές πηγές φωτός. Πέραν της προσφοράς ολοκαίνουριων δυνατοτήτων σχεδιασμού, η ιδέα για διαφανή OLED φωτισμό επιτρέπει επιπλέον και νέες προσεγγίσεις στo σχεδιασμό των οχημάτων ενώ μπορεί να συνδυαστεί με εξίσου διαφανή φωτοβολταϊκά στοιχεία.


Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 10:38