Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο το να μην ξεχάσεις το παιδί σου ή τον τετράποδο φίλο σου στο αυτοκίνητο, όμως σε αρκετές γωνιές του πλανήτη καταγράφονται αρκετοί θάνατοι από θερμοπληξία και όχι μόνο (21 παιδιά έχασαν την ζωή τους το 2021 στις Η.Π.Α. λόγω θερμότητας στο αυτοκίνητο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Toyota προσπαθεί να εξαλείψει το συγκεκριμένο φαινόμενο παρουσιάζοντας μία νέα τεχνολογία με την ονομασία Cabin Awareness η οποία χρησιμοποιεί ραντάρ 4D απεικόνισης και μπορεί να ανιχνεύσει παιδιά ή κατοικίδια, ακόμα και αν κοιμούνται, σε οποιοδήποτε σημείο του οχήματος. Για την ακρίβεια μπορεί να «πιάσει» την ανάσα ή τον καρδιακό παλμό ακόμα και στον χώρο του πορτπαγκάζ, και να κατηγοριοποιήσει τα ευρήματα, σε ενήλικες – παιδιά – κατοικίδια. 

Σύμφωνα με την Toyota, το ραντάρ αυτό έχει ακρίβεια χιλιοστού και υπερτερεί σε τεράστιο βαθμό από άλλους αισθητήρες όπως βάρους ή κάμερες. 

Εάν λοιπόν το Cabin Awareness ανιχνεύσει ότι κάτι δεν πάει καλά, αρχικά στέλνει σήμα στον πίνακα οργάνων για ενημέρωση. Στη συνέχεια ενεργοποιεί τα αλάρμ και στο τέλος κορνάρει αυτόματα. Εάν ο οδηγός παρά τις παραπάνω ειδοποιήσεις δεν ανταποκριθεί, τότε θα του έρθει μήνυμα στο κινητό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει το smartphone μαζί του όλη την ώρα, το Cabin Awareness μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ειδοποιεί επαφές έκτακτης ανάγκης όπως άλλους συγγενείς ή φίλους ή να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω έξυπνων οικιακών συσκευών. Εάν κανένα από αυτά δεν λειτουργήσει, υπάρχει η επιλογή του συστήματος βοήθειας έκτακτης ανάγκης μέσω του Toyota Safety Connect, το οποίο θα ειδοποιήσει τις αρχές.

Η νέα αυτή τεχνολογία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και θα δοκιμαστεί στην πράξη φέτος, με στόχο να μπει στα αυτοκίνητα παραγωγής από το 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης