Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Lexus προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση της πέμπτης γενιάς του RX μοντέλου της, δίνοντάς του πιο αιχμηρή σχεδίαση, νέα σουίτα συστημάτων, αλλά και πληθώρα κινητήρων που εκμεταλλεύονται την υβριδική τεχνολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο μοντέλο RX της Lexus μάς πρωτοσυστήθηκε το 1998 και από το 2005 αποτελεί το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της φίρμας. Με συνολικά πάνω από 3,5 εκατ. πωλήσεις στην πορεία του, περνάει σήμερα στην πέμπτη γενιά και ξεχωρίζει με τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα «Next Chapter», η οποία περιλαμβάνει ένα αμάξωμα σχήματος ατράκτου που υλοποιήθηκε με την ενσωμάτωση της φιλοσοφίας spindle σε ολόκληρο το εμπρός τμήμα του οχήματος.

Στο εσωτερικό, το οδηγοκεντρικό πιλοτήριο «Tazuna» σχεδιάστηκε για να προσφέρει στον οδηγό άμεσο έλεγχο του οχήματος, σύμφωνα με την αρχή «χέρια στο τιμόνι, μάτια στον δρόμο». Βελτιώνει αισθητά την οδηγική εμπειρία με τη διαισθητική διάταξη που ενισχύεται από το νέο σύστημα πολυμέσων Lexus Link Mutlimedia με τον ενσωματωμένο βοηθό «Hey Lexus», μια οριζόντια οθόνη αφής 14 ιντσών και απομακρυσμένες λειτουργίες με δυνατότητα πρόσβασης μέσω της εφαρμογής Lexus Link για smartphone.

Ένα SUV που ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χαρακτηριστικό οπτικό εφέ της αιωρούμενης οροφής του RX που δημιουργείται από τη μαύρη πίσω κολόνα παραμένει, αλλά αποκτά μια ισχυρότερη, τρισδιάστατη εμφάνιση. Το πίσω τμήμα του SUV προβάλλει μια αίσθηση ισχύος με μικρότερο πρόβολο, φαρδύτερο μετατρόχιο (+45 mm) και μια σειρά από έντονα κυρτές γραμμές από τα φτερά έως τα πίσω φώτα. Φυσικά, όντας SUV δεν ξεχνάει τον πρακτικό του χαρακτήρα και τις χωροταξικές του ανέσεις. Τα βασικά πλεονεκτήματα πηγάζουν από την πλατφόρμα GA-K, όπως το χαμηλότερο κέντρο βάρους (-15 mm), το αυξημένο μεταξόνιο (2.850 mm – +60 mm) και τα φαρδύτερα μετατρόχια (εμπρός +15 mm, πίσω +50 mm), τα οποία επιτυγχάνονται με συνολικό μήκος ίδιο με του τρέχοντος RX (4.890 mm). Ο χώρος αποσκευών, με τη σειρά του, μετριέται στα 612 λίτρα, ενώ κάτω από το δάπεδο υπάρχει επιπλέον χώρος για μικρότερα αντικείμενα. 

Κινητήρες για κάθε ανάγκη
Το νέο RX διατίθεται με μια γκάμα τριών διαφορετικών ηλεκτροκίνητων συνόλων στην Ευρώπη. Στην καρδιά της προσφοράς της μάρκας, το RX 450h+ 2,5L είναι το πρώτο RX που υιοθετεί την plug-in υβριδική τεχνολογία της Lexus προσφέροντας 309 ίππους και αμιγώς ηλεκτρική κίνηση έως 60 χλμ. Το υβριδικό ηλεκτρικό RX 350h 2,5L τοποθετείται ως μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι των κινητήρων βενζίνης και diesel μικρότερου κυβισμού, με 250 άλογα. Και για όσους αναζητούν πιο συναρπαστικές επιδόσεις, η Lexus εισάγει το πρώτο της υπετροφοδοτούμενο υβριδικό μοντέλο που εστιάζει στις επιδόσεις, το RX 500h 2.4T, που διατίθεται με το καινοτόμο σύστημα ελέγχου κίνησης DIRECT4 προσφέροντας 371 ίππους και 550 Nm ροπής με 0-100 σε 6,2 δευτ.

Με πλήρη σουίτα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης
Το νέο RX ωφελείται από συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού επόμενου επιπέδου που συναντώνται στην πιο πρόσφατη γενιά του Lexus Safety System+, με αναβαθμισμένες λειτουργίες και αυξημένο εύρος ανίχνευσης και πρόληψης κινδύνων και ατυχημάτων. Επιπλέον, η λειτουργικότητά τους μπορεί να παραμείνει ενημερωμένη με βολικές over-the-air ενημερώσεις λογισμικού, χωρίς να χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να φέρει το όχημά του σε συνεργείο της Lexus. Ανάμεσα σε άλλα, διαθέτει Pre-Collision System, Adaptive Cruise Control, Proactive Driving Assist, Driver Monitor, αλλά και τέσσερις κάμερες με 12 αισθητήρες υπερήχων που προσφέρουν συνολική εικόνα του άμεσου περιβάλλοντος κατά το παρκάρισμα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης