Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα πως η Νορβηγία είναι η χώρα που έχει αγκαλιάσει την ηλεκτροκίνηση περισσότερο από κάθε άλλη. Έχοντας υψηλούς μισθούς και δίνοντας δεκάδες κίνητρα στους υποψήφιους αγοραστές, στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων αναλογικά με τον πληθυσμό. Το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων αγγίζει το 78% στην εγχώρια συνολική αγορά και όλο αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «κόψει» αρκετά από τα προνόμια της πώλησης και χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Πλέον θα ισχύσει Φ.Π.Α. ύψους 25% σε όσα EV κοστίζουν πάνω από 48.000 ευρώ ενώ οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν και εφάπαξ ποσό που θα υπολογίζεται από το νέο έτος αναλογικά με το βάρος του οχήματος.  Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει απαλλαγή για τα πρώτα 500 κιλά του οχήματος και μετά θα έρχεται φόρος 12.5 κορώνες ανά κιλό. 

Ακόμη, ενώ μέχρι τώρα τα διόδια είχαν εξαιρετικά χαμηλή τιμή για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, από το νέο έτος θα πληρώνουν το 70% της αξίας ενώ όσες εταιρίες αγόραζαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πλήρωναν φόρο μόνο για το 80% της αξίας του αυτοκινήτου, πλέον θα  πρέπει να πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την τιμή του οχήματος.

Κλείνοντας να θυμίσουμε πως η Νορβηγία έχει ήδη ανακοινώσει πως από το 2025 και μετά δεν θα πωλείται κανένα νέο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην χώρα. Όλα όμως δείχνουν πως το μοντέλο της συγκεκριμένης χώρας θα ακολουθηθεί και από άλλες χώρες, όταν και εκείνες θα έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά EV οχημάτων.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης