Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η μέρα που η Tesla θα χάσει την πρωτοκαθεδρία δεν αργεί. Η νεοσύστατη εταιρεία από την Καλιφόρνια, με την επωνυμία Lucid Motors, δημιούργησε ένα από τα καλύτερα και πιο προηγμένα τεχνολογικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον Elon Musk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρία πρώην ανώτερα στελέχη της Tesla, καθώς και ορισμένοι κορυφαίοι μηχανικοί και σχεδιαστές από τη Lotus και άλλες μάρκες ένωσαν τις δυνάμεις του, κατασκευάζοντας το κορυφαίο EV τετράτροχο, όπως διατείνεται η αμερικανική φίρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας από τα βασικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Lucid Air ανήκει στην κατηγορία των premium sedan. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λιμουζίνα που μπαίνει στα «χωράφια» των Mercedes S-Class και BMW 7 Series, προσφέροντας εκπληκτικά επίπεδα άνεσης.

Επίσης, είναι το πρώτο EV στον κόσμο που διαθέτει ηλεκτρικό κύκλωμα 924 Volt. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φορτίσει με μέγιστη ισχύ έως τα 300 kW, αναπληρώνοντας ενέργεια για κίνηση άνω των 480 χιλιομέτρων σε μόλις 20 λεπτά ή να κερδίζει αυτονομία 32 χιλιομέτρων ανά λεπτό!

Η συνολική αυτονομία αγγίζει τα 832 χλμ., τα περισσότερα από κάθε άλλο ηλεκτροκίνητο μοντέλο που κυκλοφορεί στους δρόμους. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 113 kWh και οι δύο πανίσχυροι ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν στην έκδοση Dream Edition 1.080 ίππους. Στοιχεία για τις επιδόσεις δεν ανακοινώθηκαν, αλλά είναι πιο γρήγορο από την κορυφαία έκδοση του Tesla Model S.

Μάλιστα, το 2021 θα κάνει πρεμιέρα η πιο ισχυρή έκδοση Air Performance, με τρεις ηλεκτροκινητήρες και απόδοση 1.300 ίππους, διαλύοντας τον ανταγωνισμό.

Το Lucid Air Dream Edition κοστίζει στις ΗΠΑ 160.000 δολάρια. Για όποιον θέλει κάτι πιο οικονομικό, υπάρχει η βασική έκδοση των 80.000$ με απόδοση 400 ίππων, αυτονομία 386 χιλιόμετρα και μπαταρία 75 kWh. Η έκδοση Touring μπορεί να καλύψει 650 χλμ., αποδίδει 620 ίππους και κοστίζει 95.000 δολάρια. 

Περνώντας στο εσωτερικό, τη διαφορά κάνει η τεράστια κυρτή οθόνη των 32 ιντσών τεχνολογίας 5Κ. Ενσωματώνει τις πιο high-tech εφαρμογές, over-the-air αναβαθμίσεις, λειτουργία φωνητικών εντολών, αυτόνομη οδήγηση και πολλά ακόμη. Όσο για τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, φθάνει το εκπληκτικό νούμερο των 739 λίτρων.

Οι πρώτες μονάδες παραγωγής αναμένεται να είναι έτοιμες το 2021. Μόλις βγουν στην αγορά, τα social media θα… καταρρεύσουν, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής τεχνολογίας, Peter Rawlinson, πρώην αρχιμηχανικός της Tesla.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης