Πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν γιατί οι οδηγοί όταν κάνουν έναν ελιγμό ενώ οδηγούν ή βγαίνουν από το παρκινγκ δεν έχουν καλή ορατότητα πίσω τους. Άλλοι προξενούν ένα τροχαίο με υλικές ζημιές και άλλοι σε περίπτωση μοτοσικλετιστή η ποδηλάτη προξενούν άθελά τους ακόμη και τραυματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, το ποσοστό των θανατηφόρων δυστυχημάτων από τους ευάλωτους χρήστες έφτασε το 70%. Και ο λόγος ήταν η κακή ορατότητα και η λανθασμένη εκτίμηση των οδηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακή ορατότητα ευθύνεται για πολλά ατυχήματαΌπως και να έχει είτε είναι τροχαίο με υλικές ζημιές είτε τροχαίο με τραυματισμό, δεν είναι ευχάριστο. Ακόμη και οδηγοί SUV που είναι υψηλό το πίσω μέρος του αυτοκινήτου παραπονούνται ότι δεν έχουν καλή ορατότητα. Και δηλώνουν ότι ενώ είδαν από τον καθρέφτη τους αν υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο η κάποιο δίκυκλο δεν διέκριναν κάποιο εμπόδιο.  

Αυτό οφείλεται στα τυφλά σημεία που έχουν οι καθρέφτες σε σχέση με τα φτερά του πορτμπαγκάζ. Φαντασθείτε αν διαμαρτύρονται οι οδηγοί των Ι.Χ  τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες που δεν έχουν –όταν είναι φορτωμένοι- καμιά επαφή με το περιβάλλον πίσω τους.

Οι οδηγοί των μικρών VAN  που συνήθως τα πίσω τζάμια είναι φιμέ και η ορατότητα από τον εσωτερικό κεντρικό καθρέφτη είναι μηδενική βασίζονται μόνο στους πλαϊνούς καθρέπτες με αποτέλεσμα συχνά να κάνουν λάθη και να προξενούν τροχαία ατυχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μηχανικοί της Ford βρήκαν τη λύση για να βλέπουν όλοι οι οδηγοί πεντακάθαρα τι συμβαίνει πίσω τους ακόμη και αν είναι γεμάτοι με εμπορεύματα η έχουν διαχωριστικό με λαμαρίνα.

Η λύση που παρουσίασαν ονομάζεται “Smart Mirror”. Με τον «Έξυπνο Καθρέπτη» της   Ford όλα είναι ορατά πίσω ακόμη και τη νύχτα.  Το νέο σύστημα μοιάζει με ένα συνηθισμένο καθρέπτη – αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία οθόνη υψηλής ανάλυσης που προβάλλει την περιοχή πίσω από το van σε μία πανοραμική εικόνα. 

Το Full Display Interior Mirror προβάλει ζωντανή εικόνα από μία κάμερα που είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του προφυλακτήρα και δεν επηρεάζεται αν το εσωτερικό του αυτοκινήτου ακόμη και αν είναι  γεμάτο με εμπορεύματα.

Οι  οδηγοί  με μια ματιά βλέπουν πεντακάθαρα τι ακριβώς συμβαίνει πίσω τους αφού το σύστημα προσφέρει ένα οπτικό πεδίο με διπλάσιο πλάτος από ένα συμβατικό μεσαίο καθρέπτη. 

Ο νέος καθρέπτης της Ford είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στους οδηγούς διανομών που κάνουν συχνές στάσεις για παραδόσεις αγαθών στις πόλεις, στις οποίες είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουν ποδηλάτες, δικυκλιστές, αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών ή πεζούς. 

Ο «έξυπνος» καθρέπτης διατίθεται στα  Ford Transit και στα Transit Custom vans με πίσω πόρτες χωρίς παράθυρα. Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Ο καθρέφτης αυτός  μπορεί να τοποθετηθεί και σε Transit van κατασκευής μετά το 2014 αλλά και  σε μοντέλα Transit Custom κατασκευής από το 2012 και μετά.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης