Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια περίπου το 70% των οδηγών θα αγοράσει αυτοκίνητο που ενσωματώνει σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ασφάλεια. Ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός Euro NCAP, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές όσον αφορά στην αυτόνομη οδήγηση.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης περί συνεχούς αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών ασφάλειας, ο Euro NCAP διεξήγαγε εκτεταμένες δοκιμές στο γνωστό και ως «Highway Assist» σύστημα, σε 10 διαφορετικά μοντέλα και πιο συγκεκριμένα στα: Audi A6, BMW 5 Series, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Mercedes-Benz C Class, Nissan LEAF, Tesla Model S, Toyota Corolla και Volvo V60. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός θέλησε να δει πώς λειτουργεί η τεχνολογία καθώς και τα συστήματα υποβοήθησης σε πραγματικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με τον Michiel van Ratingen, μέλος της διοίκησης του Euro NCAP, να δηλώνει ότι, όπως απεδείχθη, κανένα αυτοκίνητο από αυτά που πωλούνται αυτήν τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να κινηθεί χωρίς τη συνδρομή του οδηγού. Ακόμη και το πιο προηγμένο τεχνολογικά όχημα απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και έλεγχο από τον άνθρωπο.

Τα συστήματα ασφαλείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια, αλλά πρωταγωνιστής παραμένει ο οδηγός.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης