Του Λουκά Παπαλάμπρου

Στη διεθνή έκθεση της Γενεύης, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, εκτός από τα συμβατικά μοντέλα, τα supercars, τα hypercars και τα πρωτότυπα που αποτελούν τους προπομπούς των αυτοκινήτων παραγωγής, παρουσιάστηκαν και ορισμένα επαναστατικά οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ιδιαίτερα αυτά concept, διακρίνονται για την εξεζητημένη σχεδίαση, τις απίστευτες τεχνολογίες που εφαρμόζουν και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειες. Φυσικά, κανένα δεν πρόκειται να περάσει στην παραγωγή – τουλάχιστον σύντομα – με τις εταιρείες να αποκαλύπτουν μέσω αυτών, απλά τις προτάσεις του μέλλοντος.

Ας δούμε ποια οχήματα έκαναν τη διαφορά

EDAG Genesis Concept

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμφισβήτητα πρόκειται για το πιο ιδιαίτερο όχημα που έκανε πρεμιέρα στην ελβετική πόλη. Δεν διαθέτει τροχούς και το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από τη χελώνα, με το εξωτερικό κέλυφος του αυτοκινήτου να προστατεύει τον σκελετό του. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή, είναι carbon και θερμοπλαστικά. Έχει τη μέγιστη αντοχή και ακαμψία και κάθε κομμάτι έχει συγκολληθεί με το άλλο, με λέιζερ.

UPM Biofore Concept

Η UPM σε συνεργασία με τους φοιτητές του πανεπιστημίου της Metropolia του Ελσίνκι, σχεδίασαν ένα αεροδυναμικό και φιλικό προς το περιβάλλον όχημα, το οποίο ονόμασαν Biofore. Οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω, είναι κατασκευασμένο από ειδικά επεξεργασμένο ξύλο, βιοσυνθετικά πάνελ και καταναλώνει biodiesel.

Rinspeed XchangE

Έχει σχεδιαστεί με βάση το μότο: «θέλω να περνώ το χρόνο μου με πιο σημαντικά πράγματα». Κινείται αυτόνομα και οι όλες οι θέσεις μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες των επιβατών. Ο οδηγός μπορεί να κοιμηθεί, να διαβάσει, να δει τηλεόραση, να πιεί καφέ! Διαθέτει 358 φώτα LED και τα χρώματα έχουν επιλεγεί ώστε να ξεκουράζουν και να ηρεμούν τους επιβάτες.

QUANT e-Sportlimousine

Εφοδιάζεται με τεχνολογία nanoFLOWCELL, την ίδια που χρησιμοποιεί η NASA. Τροφοδοτείται από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες που παράγουν 925 ίππους και 11.600 Nm ροπής, με τις επιδόσεις να είναι ισάξιες των κορυφαίων hypercars. Η καμπίνα, θαρρείς και έρχεται από άλλο πλανήτη, με τις οθόνες αφής κατά μήκος του ταμπλό και τη χρήση ξύλου σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες, να δίνουν μια «διαστημική» αίσθηση.    

Italdesign Giugiaro Clipper concept

Με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, θυμίζοντας περισσότερο όχημα έτοιμο να πετάξει, τρεις σειρές καθισμάτων, high-tech εσωτερικό με οθόνες αφής και τέσσερα iPad για να διασκεδάζουν οι επιβάτες, το πρωτότυπο Clipper είναι ίσως μια από τις καλύτερες προτάσεις στα μεσαία πολυμορφικά. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν 299 ίππους, είναι τετρακίνητο και έχει αυτονομία 540 χιλιομέτρων.

Sbarro Fleche Rouge

Θα μπορούσε να ήταν το επόμενο όχημα του Batman! Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τους σπουδαστές του «Espera Sbarro school» στη Montbéliard της Γαλλίας και είναι εμπνευσμένο από τα μαχητικά αεροσκάφη. Έχει βάρος μόλις 900 κιλά και τροφοδοτείται από ένα 1.600αρη κινητήρα της Peugeot, απόδοσης 156 ίππων.

LINK & GO 2.0

Το ιδιαίτερο αυτό όχημα που θυμίζει van σε πιο σύγχρονη μορφή, έχει εξελιχθεί από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου Akka Technologies. Ενσωματώνει όλες τις τεχνολογίες όσον αφορά την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτρική ενέργεια. Τα δύο καθίσματα περιστρέφονται και το άλλο είναι ενιαίο, με την καμπίνα να είναι άκρως φουτουριστική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης