Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Έχουμε ακούσει για ηλεκτρικά που πήραν φωτιά μετά από σοβαρό τροχαίο, ή όντας σταματημένα σε φανάρι αλλά σε λειτουργία. Για πρώτη φορά όμως γίνεται γνωστή είδηση για ένα Tesla το οποίο άρπαξε φωτιά ενώ βρισκόταν παρατημένο (και τρακαρισμένο) σε μάντρα αυτοκινήτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι πως τα ηλεκτρικά οχήματα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρπάξουν φωτιά, συγκριτικά με όσα έχουν θερμικό μοτέρ. Άπαξ όμως και υπάρξει φλόγα, τότε η κατάσβεση της είναι πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς οι κυψέλες στην μπαταρία τροφοδοτούν συνεχώς της φωτιά. 

Όταν έφτασε η πυροσβεστική του Σακραμέντο στο σημείο, η φωτιά είχε μεγαλώσει και οι πυροσβέστες για να την σβήσουν, αναγκάστηκαν να σκάψουν ένα λάκκο, να ρίξουν το αυτοκίνητο μέσα και να το γεμίσουν με νερό. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Tesla είχε εμπλακεί σε τροχαίο (στο οποίο δεν είχε επηρεαστεί η μπαταρία), και για τρεις εβδομάδες ήταν σταθμευμένο σε ένα «νεκροταφείο» αυτοκινήτων, μέχρι να προγραμματιστεί το επόμενο βήμα για την καταστροφή του. 

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς ακριβώς ξεκίνησε αυτή η φωτιά και είναι απίθανο να μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα λόγω των εκτεταμένων ζημιών. Πολλές εταιρείες εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν μπαταρίες που μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα θερμικής διαφυγής. Ευτυχώς, στο περιστατικό δεν τραυματίστηκε κανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα, γενικά, είναι αρκετά ασφαλή όσον αφορά τις πυρκαγιές, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς οι πυροσβεστικές υπηρεσίες προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα πρόκληση με την πάροδο του χρόνου. Αμφιβάλλουμε ότι η κατασκευή ενός λάκκου και η μετακίνηση του οχήματος θα είναι μια βιώσιμη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις.
 
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης