Του Λουκά Παπαλάμπρου

H νέα γενιά του επιτυχημένου οικογενειακού sedan της γερμανικής φίρμας αποκαλύφθηκε επίσημα, με την εταιρεία να δίνει στη δημοσιότητα τα κυριότερα χαρακτηριστικά του πολυαναμενόμενου μοντέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ναυαρχίδα της Opel ονομάζεται πλέον Insignia Grand Sport. Βασίζεται σε νέα αρχιτεκτονική, έχοντας αυξημένες διαστάσεις και πιο αθλητικό προφίλ σε σχέση με το απερχόμενο. Το μήκος του αμαξώματος είναι μεγαλύτερο κατά 5,5 εκατοστά, το πλάτος κατά 1,1 εκ. και το μεταξόνιο κατά 9,2 εκ.

Παράλληλα, το μήκος μειώθηκε κατά 2,9 εκ., επιτρέποντας στους σχεδιαστές να προσδώσουν πιο μοντέρνες και σπορτίφ αναλογίες, ακολουθώντας τη φιλοσοφία των coupe αυτοκινήτων. Παράλληλα, η αεροδυναμική κυμαίνεται σε κορυφαία επίπεδα για την κατηγορία (0,26 Cd), ενώ το βάρος έχει μειωθεί κατά 175 κιλά χάρη στη χρήση ελαφρών υλικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναβαθμισμένο πλήρως είναι το εσωτερικό, ικανοποιώντας με την ποιότητα κατασκευής, το οδηγοκεντρικό ταμπλό, την κατά τρία εκατοστά χαμηλότερη θέση καθίσματος και τις high-tech τεχνολογίες, όπως τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, το σύστημα πολυμέσων IntelliLink με την οθόνη αφής 8 ιντσών, τα θερμαινόμενα καθίσματα με λειτουργία μασάζ, το head-up display και την κάμερα 360 μοιρών.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα χειριστήρια και τη διεπαφή του συστήματος infotainment. Σχεδόν όλες οι εφαρμογές ελέγχονται μέσω της οθόνης, ενώ τρεις λειτουργικές ζώνες χειριστηρίων επιτρέπουν ταχείες και διαισθητικές λειτουργίες. Από τον εξοπλισμό δεν λείπει το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Keep Assist) με αυτοματοποιημένη διόρθωση διεύθυνσης, το σύστημα προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar με υπηρεσία Personal Assistant, το 4G LTE Wi-Fi Hotspot, το ενεργό αλουμινένιο καπό που ανασηκώνεται και απορροφά τις πιέσεις σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό και πολλά ακόμα.

Οι πίσω επιβάτες ωφελούνται από τη νέα σχεδίαση και τις ανανεωμένες διαστάσεις. Το εκτεταμένο μεταξόνιο σε συνδυασμό με τη νέα διάταξη δημιουργεί 32 χλστ. περισσότερο χώρο στο ύψος των γοφών, 25 χλστ. επιπλέον στην περιοχή των γονάτων και των ώμων και 8 χλστ. παραπάνω χώρο για το κεφάλι. Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 490 έως 1.450 λίτρα, καλύπτοντας τις μεταφορικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Αν και η Opel δεν ανέφερε κάτι σχετικά με τους κινητήρες, λογικά θα δούμε έναν 1.5 turbo βενζίνης με 165 ίππους, τον γνωστό 1.6 turbiodiesel, τον 2.0 bi-turbodiesel απόδοσης 160 ίππους και έναν δίλιτρο βενζίνης με 250 ίππους. Τα μοτέρ συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή το καινούργιο αυτόματο 8 σχέσεων. Επίσης, το αυτοκίνητο εφοδιάζεται με σύστημα τετρακίνησης και torque vectoring (έλεγχο κατανομής ροπής).

Συνδυάζεται με νέα, high-tech πίσω ανάρτηση πέντε συνδέσμων. Δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι πολύδισκοι συμπλέκτες στο σύστημα AWD αντικαθιστούν το σύνηθες πίσω διαφορικό, παρέχοντας πολύ πιο ακριβή μετάδοση ισχύος σε κάθε τροχό ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το εάν το οδόστρωμα έχει χαλίκια, νερό, πάγο ή χιόνι. Στις στροφές, πρόσθετη ροπή μεταδίδεται στον εξωτερικό, πίσω τροχό, μειώνοντας αισθητά την υποστροφή και επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια ελέγχου. Το σύστημα αντιδρά μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, με το πάτημα του γκαζιού, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ευκολότερους ελιγμούς διεύθυνσης σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, το αναβαθμισμένο πλαίσιο FlexRide προσαρμόζει τους αποσβεστήρες, το σύστημα διεύθυνσης, την απόκριση του γκαζιού και τα σημεία αλλαγών σχέσεων ανεξάρτητα ή μέσω των επιλέξιμων προγραμμάτων (Standard, Sport και Tour).

Η παγκόσμια πρεμιέρα του Insignia Grand Sport θα πραγματοποιηθεί στην έκθεση της Γενεύης, τον Μάρτιο του 2017, με την εμπορική πορεία στην αγορά να ξεκινά αργότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης