Η νέα γενιά του δημοφιλούς μοντέλου της Opel προσφέρεται πλέον με σύστημα διατήρησης και προσαρμογής ταχύτητας «adaptive cruise control (ACC)», στις περισσότερες εκδόσεις, ανεξαρτήτως του τύπου κιβωτίου.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ACC είναι διαθέσιμο στα Astra hatchback και Sports Tourer station wagon, με τους κινητήρες 1.4 Ecotec απόδοσης 150 ίππων, 1.6 Ecotec 200 ίππων και 1.6 CDTI 136 ίππων, με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο. Η νέα γενιά του συστήματος λειτουργεί με ταχύτητες από 30 έως 180 χλμ./ώρα, προσαρμόζοντας αυτόματα την πορεία του οχήματος σύμφωνα με την επιλεγμένη απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Αν το προπορευόμενο όχημα κινείται με μικρότερη ταχύτητα, επιβραδύνει αυτόματα το Astra, ενώ αν επιταχύνει, αυξάνει την ταχύτητα έως ότου φθάσει στην προκαθορισμένη. Επίσης, μπορεί να φρενάρει τελείως, υποστηρίζοντας επιπλέον τον οδηγό, για παράδειγμα, στους φωτεινούς σηματοδότες. Ο οδηγός χειρίζεται το ACC μέσω διακοπτών στο τιμόνι, επιλέγοντας την απόσταση που προτιμά από το προπορευόμενο όχημα (κοντινή, μέτρια ή μακρινή). Το μπουτόν «SET-/RES+» ελέγχει την ταχύτητα, ενώ εικονίδια στο ταμπλό ενημερώνουν για την επιλεγμένη ταχύτητα, την απόσταση κι εάν το ACC έχει ανιχνεύσει κάποιο όχημα μπροστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Astra εφοδιάζεται και με άλλες προηγμένες τεχνολογίες, όπως: Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist), Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking), Ενσωματωμένη Υποστήριξη Πέδησης (Integrated Brake Assist), Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) και Ένδειξη Απόστασης από το Προπορευόμενο Όχημα (Following Distance Indication).

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης